Ziua Națională a Portului popular la Edineț

Ziua buna din 26 iunie 2016 cu soare blănd și miros de eternitate ne-a adus o frumoasă sărbătoare Ziua Națională a Portului popular,declarată prin Hotărărea Parmentului R.Moldova din 13.11.2015 ,ca să devină o tradiție în fiecare an în ultima duminică a lunii iunie.

Din cartea lungă a vremii am facut un popas,scoțănd la iveală din lada de zestre a neamului straiul nostru național,aceată cărte  de vizită a poporului nostru,care prin rodul găndirii și al simțirii estetice a meșterilor faurari din străbuni ne-au lasat cel mai frumos tezaur,zamislit din mintea,sufletul și mănile dibace ale strămoșilor nostri,căruia trebuie sai pastrăm curățenia lasată de atunci și transmis cu sfințenie din generație în generație ca pe o adevarată comoară spre eternitate,spre dainuire veșnică.Și unde am putea să ne gasim mai bine daca nu în satele noastre ,aceste plaiuri,care definesc cel mai bine noțiunea  de ”Spațiu mioritic”cele,care tălmacesc cel mai bine adîncurile sufletului și scot la iveală valorile umane ale fiecăruia dintre noi.

Deaceia cu toată autenticitatea ,finețea și frumusețea portului tradițional,la sărbătoare au fost prezente toate localitățile raionului Edineț,cît și oaspeții din raionele vecine care au demonstrat costumul  în parada colectivelor.Organizatorii evenimentului Consiliul Raional Edineț și Secția Raională Cultură.

Cu un cuvănt de bun augur în fața celor prezenți au venit:

Președintele Raionului ,Iurii Garas

Șefa Secției Cultură ,Angela Bazatin

Primarul or.Edineț,Constantin Cojocaru

Reprezentantul Parlamentului R.Moldova,Stela Belitei

Șeful Oficiului Teritorial Edineț al Cancelariei de Stat RM,Reprezentantul Guvernului în Teritoiu ,Boris Fedorișin

Consilier Raional,reprezentantul minorităților din raion-Igor Nepeivoda

Atmosfera sărbătorii a fost  axată pe un program bine determinat cu un caracter cognitiv-distractiv,pe parcurs evoluind formații artistice din raion și vernisată expoziția meșterilor populari fauritori a portului național.

Momentul culminant al sărbătorii l-a constituit prezentarea costumului  de patrimoniu adus în scenă  de muzeul ținutului Edineț și cele 16 costume cu o vechime de peste o 100 ani din s.Trinca.

La Edineț de veacuri purtători a costumului popular au  fost lăutarii ,care le-au purtat prin cîntec,timp de 70 de ani au făcut-o și o fac bine membrii orchestrei de instrumente populare ”Ciocîrlia”conducător artistic ,maestru Ion Popov de la Casa Raională de cultură Edineț.O prestație scenică frumoasă a avut și formația folclorică a angajaților din domeniul culturii ”Colinda”.

Pe lăngă costumul popular tradițional se mai poartă și costume moderne,meșterite cu multă fantezie din cele  tradiționale de către meșterul popular Mariana Ostrovschi ,membră a Uniunii Meșterilor Populari din RM.

O perlă deosebită a fost prezența în cadrul sărbătorii a celui mai mic participant al costumul popular cu  o vărstă de doar  6 luni Tăvăluc Emilia din or.Edineț.

Prin dans și cîntec costumele au fost aduse în scenă de către colectivele artistice din satele Hlinaia și Cupcini,dar  costumul prin tradiție  și obicei  a fost prezentat de către colectivele artistice din satul Gașpar,deoarece datina și obieiul pot prezenta și demonstra lumii adevărul despre noi,despre cine am fost și cine suntem ca națiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.