Vizita dnei Ruxanda GLAVAN, ministrul sănătății al Republicii Moldova în raionul Edineț

La 17 iuanuarie cu o vizită de lucru în raionul Edineț a fost dna Ruxanda GLAVAN, ministrul sănătății al Republicii Moldova. La întrunire au participat primari, consilieri, conducători ai serviciilor descentralizate și desconcentrate în teritoriu.

vizita ruxanda glavan 2IMG_3379

vizita ruxanda glavan 2IMG_3385

Cuvînt de salut a avut dnul Iurii GARAS, președintele raionului Edineț, care a salutat-o pe dna Ruxanda GLAVAN, accentuînd actualitatea acestei întîlniri cu conducerea și cetățenii raionului la finele unui an de activitate a Guvernului, care pe parcurs ne-a demonstrat lucrativitatea sa înmulțind succesele obținute pe parcurs.

vizita ruxanda glavanIMG_6003

vizita ruxanda glavanIMG_6004

Dna Ruxanda GLAVAN a început discursul său cu o felicitare către cei prezenți și toți cetățenii raionului cu sărbătorile de iarnă, dorindu-ne un an bun cu realizări frumoase ce va aduce liniște în țară și casele noastre. Apoi a adus în revistă succesele, realizările și încercările înfăptuite de Guvern în perioada unui an de la instituire:

„ Conştientizăm faptul că numai creşterea economică stabilă în toate ramurile economiei naţionale este precondiţia obligatorie a realizării politicii sociale benefice. Ne putem bucura de asemenea de investițiile partenerilor străini în economia republicii noastre. În toamna anului 2016 a fost semnat un acord de colaborare cu Fondul Monetar Internațional, care își propune, între altele, ameliorarea rapidă a guvernării și supravegherii sectorului financiar-bancar.

Unul din obiectivele principale ale Guvernului sînt promovarea de noi legi benefice și implementarea lor cu succes în viață, avînd ca țel salarii și pensii decente și achitate la timp. Un pas considerabil a fost reforma sistemului de pensii. Legea adoptată nu este o dogmă, care pe parcurs nu ar putea fi perfecționată. Reforma sistemului a fost o necessitate stringentă, deoarece dacă nu se înfăptuia, peste 2 ani ar fi falimentat.

Încă o reformă a anului 2016 a fost reforma în domeniul juridic, care a fost apreciată și de experți și parteneri străini.

O condiţie esenţială pentru asigurarea progresului economic şi social este preocuparea privind sănătatea publică, care a devenit o prioritate de bază şi permanentă în politica statului nostru.

Sunt conștientă că sistemul nostru de sănătate este departe de a fi unul ideal, există o sumedenie de probleme care s-au acumulat de-a lungul anilor și e nevoie stringentă de schimbări. În pofida dificultăților, totuși am izbutit să realizăm mai multe lucruri frumoase în acest an. Una din realizări este ameliorarea politicii în domeniul medicamentului: preț și accesibilitate, găsind pîrghia de influiență în acest domeniul. În 2016, ne-a reușit să obținem o reducere cu 40 la sută din prețul a 160 de denumiri comerciale de medicamente de strictă necesitate. Îmi mențin ferm poziția ca toți bolnavii să aibă acces la medicamente mai ieftine și calitative. Astfel, în 2017, vom insista cu politici care sa ducă la ieftinirea lor în continuare. De asemenea se pune accentul pe planificarea efectivă în sistem și dirijarea corectă a surselor libere pentru procurarea  mai multor medicamente și echipamente.

Cea mai mare valoare a sistemului sănătății, ca și a oricărui alt sistem, sînt resursele umane. Și un lucru important, pe care l-am realizat în 2016, a fost aprobarea noului regulament de salarizare, bazat pe performanțele profesionale ale medicilor. Astfel, și salariile tinerilor specialiști au fost majorate aproape de două ori. Știu că nu e de ajuns, dar este doar un prim pas spre normalitate și salarii decente. Vom depune eforturi și pe viitor. De asemenea un obiectiv pentru anul 2017 ar fi aducerea salarizării tuturor bugetarilor la un sistem unic cît mai simplu și mai eficient. Totodată este necesar de a propaga politicile de combatere a muncii la negru și economia tenebră.

Examinînd petițiile cetățenilor, constatăm că există probleme majore cu privire la costul și lipsa preparatelor pentru hepatitele virale, existența rîndului de așteptare la endoprotezare. Se vor asigura achiziții transparente la procurarea medicamentelor pentru hepatitele virale și se vor lichida rîndurile de așteptare.

S-a dublat numărul medicamentelor compensate. O țară cu copii sănătoși – asta vrem și pentru asta vom lupta în continuare în 2017, la fel cum am făcut-o și în acest an. Dacă se compensau medicamentele pentru copii pînă la vîrsta de 5 ani pe viitor vor fi compensate pînă la 18 ani și se va efectua tratamentul gratuit a virozelor la copii. Astfel 55 mii de familii au primit un support financiar la taratamentul virozelor. De asemenea vom insista pentru implementarea sută la sută a meniurilor elaborate de către Ministerul Sănătății, în școli și grădinițe.

Încă un obiectiv important în anul 2017 va fi întroducerea sistemului electronic de evidență a pacienților, care a dat rezultate bune în țara vecină România.

O problemă este sistemul de urgență prespitalicească. Cu toții vrem ca ambulanțele să ajungă în timp optim la cei aflați în nevoie. Iată de ce, Ministerul Sănătății și-a propus să investească resurse importante în următorii patru ani, ca să achiziționeze ambulanțe noi, dotate conform standartelor europene.

Deci obiectivele Guvernului Republicii Moldova și Ministerului sănătății pentru anul 2017 sînt clare:  inițierea reformei bugetare, implementarea legii pentru pensionare, petrecerea reformei Administrației publice centrale, iar ca urmare și a celei locale, iar la nivel de minister – reforma sistemului spitalicesc.

Așadar privesc cu încredere că 2017 va fi un an mai bun, cu realizări frumoase în domeniul sănătății și nu numai. Vă doresc din tot sufletul multă sănătate și sunt sigură că, acționînd ca o echipă, vom izbuti să schimbăm viitorul țării în care trăim!”

 La finele întrunirii doamna ministru a răspuns la întrebările participanților la întîlnire.  Tot atunci dna ministru a primit în audiență cetățeni din raion.

vizita ruxanda glavanIMG_6007

vizita ruxanda glavan 2IMG_3388

3Безымянный

vizita ruxanda glavanIMG_6009

vizita ruxanda glavanIMG_6010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.