Şcoală, bine te-am găsit!

1 septembrie 17IMG_8847

E septembrie, început de toamnă, cu soare şi voie bună. E început de an şcolar, care se asociază cu zâmbetele copiilor, cu o mare de flori şi sunet de clopoţel. Mai aglomerate au devenit străzile şi drumurile, pline de zgomot sunt curţile şcolilor.

Îmbrăcaţi festiv, cu emoţii şi zâmbete pe buze au revenit la alma-mater elevii. Mai sfioşi sunt micuţii din clasa întâi, pentru care ziua de 1 septembrie înseamnă despărţirea de copilărie şi întâlnirea cu cartea, cu prima învăţătoare.

458 de copii au intrat în această zi pe poarta LT “Pan Halippa” Edineţ, este cel mai mare număr de elevi de pe parcursul activităţii respectivei instituţii de învăţământ. Însoţiţi de părinţi, ei au fost întâmpinaţi cu mesajul de bun venit, cu căldură şi dor de profesorii dragi.

La festivitate au fost invitaţi şi oaspeţi de onoare: Iurii Garas, preşedintele raionului Edineţ; Galina Musteaţă, şef Direcţia Educaţie a Consiliului raional Edineţ; Mircea Morari, secretar al Consiliului municipal Edineţ; Ludmila Goncear, şef Serviciul fiscal Edineţ; Vadim Didîc, comisar principal Inspectoratul de poliţie Edineţ, etc.

1 septembrie 17IMG_8829

În pofida faptului că în ţară, şi în raion inclusiv, se desfăşoară procesul de optimizare în sistemul educaţional, Liceul Teoretic “Pan Halippa” prosperă, an de an are tot mai mulţi elevi. Dacă cu cinci ani în urmă aici învăţau 263 de copii, în anul curent de studii sunt înmatriculaţi în instituţie 458. Liceul se mândreşte cu rezultate de performanţă la învăţătură: la olimpiada raională pe discipline elevii au obţinut 46 de locuri premiante, un loc de frunte – pe republică, la limba franceză. Liceul a încheiat Acord de parteneriat cu un liceu din judeţul Suceava, România, împreună beneficiind de activităţile prevăzute, este participant la programul Erasmus, de mai mulţi ani participă la Lecturiada elevilor. A beneficiat de un proiect din partea AO “Clubul Soroptimist Edineţ”, graţie căruia s-au confecţionat 12 costume naţionale.

În anul trecut de studii s-au renovat sala de festivităţi, cantina, unde mai urmează să fie schimbate ferestrele, cabinetul medical, s-a amenajat cabinetul metodic, printr-un proiect cu americanii s-a făcut reparaţie şi s-a dotat cu mobilier nou biblioteca. Acestea sunt doar câteva din lucrurile bune realizate în LT “Pan Halippa” cu suportul Consiliului raional Edineţ, a Direcţiei Educaţie, dar şi graţie gestionării eficiente a resurselor financiare.

La ora 8.30 minute, prezentatorii programului festiv Laura Paduri şi Maxim Gîra, elevi în cl. a XI-a, au dat startul evenimentului. Cu aplauze au fost întâmpinaţi cei 38 de pici care au venit la şcoală pentru prima oară, conduşi de învăţătoarea lor, Larisa Evstrati, şi de liceenii din clasa a XII-a.

Careul solemn a început cu arborarea Drapelului de Stat şi onorarea Imnului de Stat al RM.Cu un mesaj de felicitare cu prilejul începerii anului de studii 2017-2018 a venit în faţa elevilor şi a părinţilor directorul liceului, Marin Rusu. Dânsul le-a dorit elevilor mult succes la învăţătură, un an bun părinţilor şi cadrelor didactice, colaborare fructuoasă şi realizări frumoase. De asemenea, directorul a adresat mulţumiri Consiliului raional Edineţ, personal preşedintelui raionului Iurii Garas, pentru susţinere şi ajutor în modernizarea infrastructurii liceului.

În cuvântul său de felicitare pentru elevi, corpul didactic şi părinţi, Iurii Garas, preşedintele raionului Edineţ, a adresat urări de bun augur şi mult succes pe parcursul întregului an de studii din partea sa, a Consiliului raional Edineţ şi a deputatului în Parlamentul RM Oleg Sîrbu. Dumnealui a ţinut să remarce condiţiile bune ce s-au creat pentru educaţia elevilor în liceu şi în cămin, investiţiile în acest domeniu urmând să crească, eforturile şi performanţele profesorilor pentru a le oferi cunoştinţe trainice discipolilor, iar aceştia, la rândul lor, să ducă faima liceului şi a raionului nu numai în republică, dar şi departe de hotarele ei. “Obiectivul administraţiei publice locale de nivel raional şi central este de a crea cât mai multe locuri de muncă bine plătite în ţară, unde să-şi desfăşoare activitatea, după absolvirea studiilor medii de specialitate şi superioare, tinerii noştri. Aici să-şi întemeieze familii, să-şi crească copiii pentru că aici le este casa”, a menţionat demnitarul.

1 septembrie 17IMG_8838

Şi pentru că la LT “Pan Halippa” îşi fac studiile elevi nu numai din oraş, dar şi din satele raionului, Consiliul raional şi Direcţia Educaţie au grijă să le creeze condiţii de deplasare la instituţie. În ajunul zilei de 1 septembrie, raionul a primit două mijloace de transport, donaţie din partea Guvernului României, care vor facilita deplasarea elevilor din sate la instituţiile din oraş.

Mesaje de felicitare au adresat şi ceilalţi oaspeţi, care au remarcat succesele liceului, mulţumind pentru dăruire profesiei corpului didactic, îndemnând copiii să fie ascultători, stăruitori la carte, activi în viaţa liceului şi a societăţii.

În faţa părinţilor, colegilor, profesorilor, elevii din clasa întâi au depus jurământul şcolarului. Din partea Consiliului raional, preşedintele raionului le-a înmânat Agenda elevului şi prima lor carte – Abecedarul. De asemenea, la piept li s-a prins insigna liceului.

A sunat primul clopoţel, care i-a chemat pe elevi în clase, unde au avut prima oră de dirigenţie, cu genericul “Limba noastră-i o comoară”. În cadrul acesteia a fost omagiat autorul poeziei, care este Imnul de Stat al Republicii Moldova, poetul Alexei Mateevici.

Tamara BOROSAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.