Sărbătoarea angajaţilor din cultură

Săptămâna curentă a început la Consiliul raional Edineţ cu mai multe activități de nivel raional. Prima a fost festivitatea consacrată Zilei Internaționale a lucrătorilor din cultură, sărbătorită oficial duminică, 21 mai. La ceremonie au fost invitați directorii caselor și căminelor de cultură din raion, școlilor de învățământ artistic, conducătorii formațiilor artistice.

angaj culturaP1130513

angaj culturaP1130458

Festivitatea a avut loc în sala de ședințe a Consiliului raional, angajații din cultură fiind salutați de șefa Secției raionale cultură Angela Bazatin.

angaj culturaP1130515

Cu un mesaj de felicitare pentru oamenii care își consacră talentul și dragostea cântecului și dansului, promovării patrimoniului cultural al fiecărei localități, în pofida tuturor circumstanțelor creând o bună dipoziție spectatorilor, a venit președintele raionului Edineț Iurii Garas. „Vă suntem recunoscători și ne exprimăm respectul nostru pentru activitatea pe care o desfășurați cu dăruire de sine și înalt profesionalism. Fără cultură viața nu poate exista. Prin emoțiile pozitive pe care ni le creați dumneavoastră în cadrul activităților culturale pe care le organizați, indiferent de remunerarea pe care o primiți, aduceți oamenilor zâmbete, bună dispoziție, relaxare plăcută. Vă doresc ca pe viitor să aveți același curaj de a munci cu drag în domeniul profesat, să ne bucurați cu noi programe artistice, iar noi, administrația publică locală de ambele nivele, vă vom susține întotdeauna. La mulți ani și noi performanțe!”, a specificat Iurii Garas.

angaj culturaP1130466

Lilia Fulga-Andriescu, specialist superior Secția raională cultură, a amintit despre Rezoluția 57/249 din 20 decembie 2002 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, prin care ziua de 21 mai a fost declarată Ziua Internațională pentru diversitate culturală. „Considerat un imperativ al sufletului omenesc, cultura rămâne factorul definitoriu în identitatea noastră națională, în promovarea și perpetuarea aspirațiilor spirituale, materiale, intelectuale și emoționale ale poporului. Angajatul din domeniul culturii contribuie plenar la actul măreț de continuitate, la promovarea în timp și spațiu a acestui fond imens de valori atât de necesar societății”, a menționat vorbitoarea. Cu prilejul sărbătorii, dânsa le-a adresat colegilor de breaslă cordiale felicitări și urări de noi împliniri.

angaj culturaP1130476

Cu un raport despre activitatea în domeniul culturii din raion în anul 2016, în fața colegilor a venit Angela Bazatin, șefa Secției raionale cultură. Dânsa a ținut să aprecieze înalt susținerea pe care o are domeniul cultură din raion la capitolul finanțare din partea Consiliului raional, personal a președintelui raionului Iurii Garas, fapt care „ne face să fim motivați pentru fiecare activitate, urmată întotdeauna de apreciere”, a accentuat A. Bazatin. În anul 2016, Secția raională cultură a organizat 24 de activități, inclusiv trei de nivel pe țară: Ziua portului popular, Ziua Independenţei RM și Festivalul „Preacurată-i fața pâinii”; gale, concursuri, târguri de nivel național și internațional – 37, un număr impunător pe țară, de fiecare dată angajații din cultură din raion având locuri de frunte – I, II, III, și mențiuni; 11 concursuri naționale și internaționale cu participarea instituțiilor de învățământ artistic (școlile de muzică și Școala de arte plastice). Un loc aparte în raport a fost rezervat parteneriatului dintre instituțiile de cultură și autoritățile publice locale.

angaj culturaP1130473

Pentru cele mai bune rezultate înregistrate pe parcursul anului 2016, din partea Consiliului raional Edineț s-au decernat diplome și trofee, pe care le-a înmânat președintele raionului Iurii Garas.

Deținătorul trofeului „Cea mai reprezentativă casă de cultură, anul 2016” a devenit Casa de cultură din satul Gordinești, director Iulia Procopciuc, participant la 17 activități de nivel raional și 6 – de nivel național.

Locul I, la aceeași nominație, a revenit căminului cultural din satul Tîrnova, directo Tamara Goraş; locul II – Trinca și Parcova, directori Diana Furdui, Diana Malîi; locul III – Hlinaia, Ruseni și Cupcini, directori Mahail Guţu, Viorel Dulap, Valentin Gardaşevici.

Cu mențiuni s-au ales casele de cultură Edineț, Hancăuți, Șofrîncani, Terebna și Rîngaci.

Pentru participare activă, în anul 2016, la festivaluri și concursuri raionale, naționale și internaționale, cu Diplomă de Onoare a fost menționată orchestra „Ciocîrlia” de la Casa de cultură Edineț.

Pentru contribuție plenară la dezvoltarea culturii, promovarea tinerilor talente, aspirațiilor spirituale, imateriale, intelectuale și emoționale ale poporului, devotament față de profesie, cu ocazia sărbătorii profesionale, cu Diplome de gratitudine au fost menționați veteranii: Ion Popov, conducătorul orchestrei „Ciocîrlia”; Octavian Rață și Tamara Goraș s. Tîrnova; Larisa Șcureac și Vera Zeleznaia, s. Alexeevca; Andrei Rusu, s. Chiurt; Anatol Ciobanu, conducătorul ansamblului vocal-instrumental „Expromt”, Casa de cultură Edineț.

Cu diplome a fost apreciată și activitatea celor mai buni specialiști din cultură: Elena Guțu, s. Rîngaci; Diana Furdui, s. Trinca; Lidia Ghebea și Olimpiada Rusu, s. Cepeleuți; Valentina Patapii și Ala Garabjiu, metodiste la Casa de cultură Edineț; Igor Guțu, directorul Casei de cultură Edineț.

angaj culturaP1130478

angaj culturaP1130483

angaj culturaP1130485

angaj culturaP1130496

angaj culturaP1130498

angaj culturaP1130505

În semn de recunoştinţă pentru susţinere şi apreciere din partea Consiliului rational, Secţia cultură a oferit o Diplomă de gratitudine preşedintelui raionului Edineţ Iurii Garas.

Pentru activitate prodigioasă şi îndelungată în domeniul cultură, rezultate meritorii şi promovarea la nivel de ţară şi pe arena internaţională a performanţelor în cultura raionului, angajatele Secţiei cultură – Angela Bazatin, Lilia Fulga-Andriescu şi Lidia Simon au primit, cu prilejul sărbătorii, Diplome de gratitudine din partea preşedintelui raionului.

angaj culturaP1130519

Tamara BOROSAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.