Modernizarea sectorului energetic – obiectivul autorităților locale

La data de 18 iunie 2019, în incinta sălii de ședință a Consiliului raional, Agenția pentru Eficiență Energetică a desfășurat seminarul regional cu tematica “Etapele practice pentru elaborarea planului local de acțiuni în domeniul  eficienței energetice”.  Seminarul s-a organizat cu susținerea  Proiectului “Suport pentru modernizarea sectorului energetic în Republica Moldova”.  

         La eveniment au participat vicepreședinții raionului Edineț: Gheorghe Pulbere și Sergiu Gherghiță, șefii Direcțiilor/secțiilor Economie, managerii energetici, primari și specialiști  din raionul  Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni și Rîșcani.

         Cu cuvînt de salut a venit Președintele raionului Edineț, dl Iurii Garas, care a menționat necesitatea eficientizării clădirilor publice în scopul reducerii costurilor pentru energia termică,  precum și  aplicarea tehnologiilor  moderne, care contribuie la economisirea energiei.

         Specialiștii Agenției pentru Eficiență Energetică au prezentat informații tehnice despre fiecare sector (clădiri publice, iluminat stradal, transport public și servicii publice – gestionarea apei și a deșeurilor), explicând principiile de bază ale operațiunilor și parametrii principali care trebuie monitorizați și analizați pentru a evalua eficiența operațiunilor și a planificării intervențiilor, care vor contribui la economisirea energiei și la funcționarea mai eficientă a sistemelor.

         Un subiect aparte, care a trezit interesul Autorităților Publice Locale de nivelul I și II a fost Programul de creditare “Credite pentru conservarea energiei”, oferit de Instituția financiară internațională NEFCO. Finanțarea se acordă pentru investiții în clădiri publice de menire socială: școli, grădinițe, spitale, dar și pentru iluminatul stradal.

Suma împrumutului se acordă în lei – maxim 90 % din costul proiectului, pînă la 500 000 EUR, cu dobânda de 3% anual și perioada de rambursare de maxim 5 ani.

În cadrul  evenimentului, în  fața Consiliului raional Edineț ș-a desfășurat o expoziție, unde au fost expuse cele mai răspîndite tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile care sunt disponibile  pe piața locală.

Seminarul are impact pozitiv pentru dezvoltarea Planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică.

 

Secția Economie

a Consiliului raional Edineț

tel: (246)2-54-71

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.