În ajutorul emigranţilor moldoveni din Federaţia Rusă

După cum arată datele Congresului Diasporei Moldoveneşti din Rusia, peste 16 mii de moldoveni au fost expulzati din această ţară in ultimele opt luni, de cînd Moscova a înăsprit regulile de şedere pentru emigranți. Reprezentanții organizaţiei spun că în curînd expulzările ar putea continua, intrucît încă 243 de mii de moldoveni muncesc ilegal şi, odată descoperiţi, vor fi expulzaţi.

Potrivit lui Alexandr Kalinin, preşedintele Organizaţiei Obşteşti Interregionale “Congresul Diasporelor Moldoveneşti”, restricţiile stabilite de ruşi i-au disciplinat pe moldoveni, iar numărul celor care muncesc legal a crescut pînă la 40 la suta din totalul de 540 de mii, potrivit datelor oficiale.

La 25 aprilie, în sala de şedinţe a Consiliului raional Edineţ, în cadrul unui seminar, Aleksandr Kalinin s-a întîlnit cu funcţionari publici şi secretarii primăriilor din raion. Dînsul a familiarizat asistenţa cu legislaţia migraţională a Federaţiei Ruse, a răspuns la întrebarile privind aflarea şi munca în FR.

– Un mare neajuns în lucrul liderilor diasporei moldoveneşti constă în faptul că se acorda puţină atenţie activităţii de informare la nivel local, în raioanele RM, unde este concentrată cea mai mare parte a cetăţenilor care pleacă peste hotare la muncă şi unde locuiesc apropiaţii lor, a menţionat Aleksandr Kalinin. În legatura cu aceasta, şi în contextul următorului, cel de-al VI-lea Congres al Diasporei Moldoveneşti în luna august a anului curent, dînsul a venit cu propunerea de a desfășura regulat astfel de seminare pe teritoriul RM, cu participarea tuturor liderilor diasporei moldovenesti.

Principala concluzie ce reiese din discursul preşedintelui Congresului Diasporelor Moldoveneşti, Aleksandr Kalinin, este că păstrarea statalităţii moldoveneşti va fi posibilă doar prin păstrarea legăturii dintre stat şi cetăţenii săi. Fără implicarea cetăţenilor nici un sistem politic, nici statalitatea  nu vor exista. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.