Eveniment cu triste amintiri.

La  13 februarie 2018, lângă monumentul „Feciorilor Patriei-Glorie” din Grădina publică  or. Edineţ, a avut loc un miting comemorativ consacrat aniversării a 29-a de la retragerea trupelor sovietice din Republica Afganistan. La miting au fost prezenţi preşedintele raionului Edineţ Iurii Garas, reprezentantul Guvernului în teritoriu Iurie Morari, participanţi la războiul din Afganistan, militari, poliţişti, reprezentanţi ai colectivelor de muncă de la instituţiile şi organizaţiile din oraş.

A inaugurat mitingul colonelul Vitalie Cuţei, preşedintele Uniunii veteranilor războiului din Afganistan din raionul Edineţ, comandantul Centrului militar Edineţ. Dînsul a readus în memoria celor prezenţi evenimentele tragice de acum trei decenii, când mii de tineri ostaşi din Moldova au fost nevoiţi să lupte pentru nu se ştie care idealuri pe pământ străin. Războiul a durat aproape 10 ani şi a răpit vieţile a mii de militari. Din raionul Edineţ au fost mobilizaţi mai bine de 260 de tineri, 5 dintre aceştia nemaiîntorcându-se vii acasă. În memorialor s-a păstrat un minut de reculegere.

Cu un mesaj de omagiere a veteranilor războiului din Afganistan s-a adresat participanţilor la miting Iurii Garas, preşedintele raionului Edineţ. Dînsul a elogiat eroismul ostaşilor care cu preţul vieţii au luptat departe de casă în acea misiune im pusă de conducerea sovietică, reiterând că datoria noastră şi a urmaşilor noştri este de a păstra vie memoria celor căzuţi pe acel blestemat câmp de luptă. Generaţia de azi şi cele viitoare trebuie să fie demne de pământenii care au fost şi rămân la datorie, oferindu-le respectful şi recunoştinţa pentru faptele lor de eroism”, a declarat preşedintele raionului. Veteranilor prezenţi dânsul le-a adresat urări de sănătate, dorind tuturor concetăţenilor să nu ştie niciodată de aşa vremuri de răstrişte, cum au trăit înaintaşii noştri.

În numele Guvernului RM, IurieMorari a adresat veteranilor mulţumiri şi recunoştinţă pentru curajul şi bărbăţia de care au dat dovadă pe câmpul de luptă, pentru lecţiile de patriotism şi devotament  susţinute pe parcursul vieţii, le-a dorit sănătate, viaţă lungă, încredere în ziua de mâine.

Evenimentul festiv s- a încheiat cu depunere de flori la  monumentul „Feciorilor Patriei-Glorie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.