Din nou caz de electrocutare

La data de 06 mai 2019, aproximativ la ora 2010 a avut loc un caz de electrocutare cu elevul clasei IX al Gimnaziului c. Morenii Noi, r-nul Ungheni (anul naşterii 2003). Accidentul a avut loc la postul de transformare amplasat în comuna Morenii Noi, r-nul Ungheni.

În ziua nominalizată accidentatul s-a urcat intenţionat pe postul de transformare (pe partea exterioară a învelişului metalic al postului de transformare (PT) sunt rămase multiple urme de la încălţămintea pătimitului).  

Din explicaţiile martorilor oculari, accidentatul fiind urcat pe PT, era agitat şi striga că nu mai vrea să trăiască. La strigătele lui se adunase mai mulţi săteni şi toţi îl rugau să se coboare, însă dânsul a refuzat.

Stând cu picioarele pe carcasa metalică a PT din partea LEA 10 kV şi sărind în sus s-a agăţat cu mâinile de conductoarele liniei electrice aeriene (LEA-0,4kV) cu conductoarele izolate portante (CIP2A). Fiind agăţat a balansat de câteva ori, mai apoi s-a ridicat în mâini şi cu ambele picioare s-a fixat de aceeaşi conductori.  Balansând în aer, s-a apropiat la o distanţă inadmisibilă cu mâna dreaptă de conductorul fazei ,,C” al LEA 10 kV şi a provocat un arc electric de pe urma căruia a fost electrocutat.

Căzând de sus s-a lovit şi de fundamentul din beton al PT. Câţiva săteni, contrar Normelor de securitate, l-au mai acoperit după cădere, cu un strat de pământ.

În scurt timp la faţa locului a sosit serviciul medical de urgenţă, care l-a transportat la Spitalul raional Ungheni, pentru acordarea ajutorului necesar.

Circumstanţele menţionate au fost stabilite din explicaţiile (mărturiile) depuse de către consătenii şi colegii săi,  în prezenţa primarului, directorului gimnaziului şi poliţistului de sector.

 Cauzele accidentului au fost: urcarea samovolnică, intenționată a accidentatului pe postul de transformare 10/0,4 kV şi ignorarea categorică a semnelor de avertizare  de pe postul de transformare 10/0,4 kV.

 

                                                        Departamentul supraveghere energetică al ANRE.

   Inspector OT Nord ANRE,  Pîslari Irina

 

 

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.