Condiţii mai bune. Mai multe şcoli şi grădiniţe din raionul Edineţ au fost renovate din fonduri europene

Mai multe şcoli şi grădiniţe din raionul Edineţ au fost renovate din fonduri europene, dar şi din banii alocaţi din bugetul de stat. Este şi cazul instituţiilor din satul Târnova. Elevii şi preşcolarii din această localitate se pot bucura acum de facilităţi şi confort.

Preşcolarii din localitatea Târnova au acum un teren de joacă modern şi condiţii mai bune în grădiniţa din localitate. Părinţii spun că, după renovare, nu vor mai fi nevoiţi să-şi ţină odraslele acasă, pe timp de iarnă.

„Au fost perioade când afară era ger copilul îl țineam acasă. Copii au acum mobilier nou, sistem de încălzire a fost renovat, acum e bine”, a zis părintele Veronica Braga.

„Era frig, sufla vântul, condiții la blocul sanitar nu am avut. Acum fiecare copil poate să meargă să-și spele mânuțele, avem apă caldă”, a afirmat directoarea grădiniţei din Tîrnova, Ala Goraș.

Și bucătăria grădiniţei a fost reparată.

„Era foarte frig iarna aici, înghețam la mâini, nici nu puteam curața cartofi. Stăteam în niște burci încălțară, pentru că era frig la picioare,era ca la fermă. Acuma e frumos și bine. Vin cu plăcere la lucru”, a spus bucătarul-şef al grădiniţei din Tîrnova, Ana Oprea.

Lucrările de reparație au costat peste 2 milioane 700 de mii de lei. Banii au fost alocaţi de Guvernul României.

„Dacă până acum pe timp de iarna erau doi, trei copii în grupă pentru că era foarte frig. Astăzi copii își permit să vină chir foarte leger îmbărcați”, a spus primarul satului Tîrnova, Cornelia Rusu.

Şi gimnaziul din localitate a fost dotat cu o cazangerie modernă. Lucrările au costat peste 57 de mii de dolari.

„Până acum ne-am încălzit cu sobe și nu era posibilitatea să încălzim nici cantina, sala de sport și nici sala pentru festivitați. Acum o să încălzim peste tot și le vom oferi copiilor posibilitatea să activeze mai bine”, a zis directorul gimnaziului din satul Tîrnova, Dinu Lupuleac.

Acum doi ani, din bani alocați din Fondul pentru Eficientizare Energetică a fost renovat şi liceul din satul Zăbriceni.

Edificiul a fost izolat termic, aşa că s-au redus şi cheltuielile de întreţinere a clădirii.

„În jur de 160-170 de mii de lei cheltuiam pentru încălzire. În trei luni anul trecut, ianuarie, februarie și martie am cheltuit doar 61 de mii pentru încălzirea liceului”, a afirmat  directorul liceului „Valeriu Topală” din Zăbriceni, Angela Botnariuc.

Lucrările de reparaţie a liceului au costat aproximativ patru milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.