1 MAI – Ziua Internațională a Muncii

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești.

Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 Mai, de sărbătoare internațională a lucrătorilor.

Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

În prezent, în cele mai multe state, ziua de 1 Mai este zi liberă — numită Zi a muncii sau a muncitorilor. Nu sunt puține statele în care în această zi au loc manifestații ale sindicatelor, care folosesc acest prilej pentru a-și face publice revendicările sociale sau profesionale.

Cu toate că semnificația socială a acestei sărbători s-a schimbat astăzi , acum 1 Mai e o celebrare a Primăvarii și a Muncii, o sărbătoare pentru toți oamenii care lucrează pentru a crea bunurile  țării.

Această zi simbolizează începutul primăverii și poartă o mare încărcătură emoțională de trezire, de înviere. Chiar dacă  tradiția de a sărbători pe larg această zi rămîne în trecut, totuși încă aduce în viața noastră un sentiment  de prietenie, bucurie și lumină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.