Ziua business-ului regional la Edineţ

 

Vineri 15 aprilie 2016, la Consiliul raional Edineţ, a avut loc o întîlnire regională între sectorul public (autorităţile administraţiei publice centrale şi locale) şi mediul de afaceri din teritoriu. Organizatorul întrunirii a fost Ministerul Economiei al Republicii Moldova, asistat de o echipă formată din reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare de la Chişinău: ODIMM, Camera de Comerţ şi Industrie, Proiectul PAC-II, proiectul Led, în comun cu Consiliul raional Edineţ şi CCI (filiala Edineţ).

A dat startul evenimentului Iurii Garas, preşedintele raionului Edineţ. Dumnealui a salutat intenţia Ministerului Economiei de a organiza asemenea întruniri nemijlocit în teritoriu şi a adresat urări de bun sosit la Edineţ colegilor din raioanele vecine: Briceni, Ocniţa, Donduşeni şi Rîşcani.

“Punerea în discuţie a unei probleme importante pentru economia ţării, precum este dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, este foarte binevenită şi, la sigur, va avea un efect propice pentru mediul de afaceri din regiune. Calea de la deschiderea unei afaceri şi pînă la închiderea întreprinderii este destul de anevoioasă. Impedimente birocratice se impun la tot pasul. Şi în loc ca fondatorul să se ocupe cu dezvoltarea afacerii, el este nevoit să piardă timpul pentru a soluţiona problemele ce i se crează nu în favoarea funcţionării întreprinderii. Atitudinea trebuie schimbată, iar businessul mic şi mijlociu, cu adevărat, trebuie să prospere. În susţinerea mediului de afaceri se pronunţă tot mai insistent Ministerul Economiei şi sper că astăzi se vor aduce veşti bune pentru ÎMM”, a menţionat în cuvîntul său de salut Iurii Garas.

Svetlana Ţurcanu, şef interimar al Direcţiei ÎMM şi comerţ a Ministerului Economiei al RM, a iniţiat discuţiile prin discursul său cu genericul “Eficientizarea cadrului de reglementare pentru ÎMM. Conceptul de notificare în comerţ”.

După mai multe întîlniri cu oameni de afaceri din sectorul Îndreprinderilor Mici și Mijlocii, Ministerul Economiei a sistematizat problemele cu care se confruntă mediul de afaceri şi a constatat că cea mai mare problemă o constituie controalele abuzive din partea tuturor instituţiilor statului, foarte multe la număr, care îşi dublează activitatea prin amenzile majore. O altă problemă este procedura birocratică de a deschide o afacere, instituţiile statului cerînd o mulţime de acte permisive înainte de a lansa afacerea. Ar trebui însă ca la momentul derulării să se permită agentului economic să-şi înceapă activitatea şi numai după aceea serviciile respective să vină cu competenţa lor de a supraveghea piaţa. O povară grea este pentru ÎMM politica fiscală. Mai sînt şi multe alte impedimente.

“Toate problemele expuse au fost analizate şi Ministerul Economiei lucrează la moment asupra revizuirii cadrului de reglementare a activităţii ÎMM, pentru ca acesta să fie unul cît mai eficient”, a declarat Svetlana Ţurcanu.

În continuare, dînsa a trecut în revistă şi alte activităţi ale ministerului pe termen scurt şi mediu în vederea îmbunătăţirii climatului de afaceri din ţară. Astfel, cu referire la acţiunile imediate, s-a vorbit despre simplificarea lansării unei afaceri în comerţ prin notificare la primărie, despre optimizarea procedurii controlului de stat în activitatea de întreprinzător prin consolidarea aspectului consultativ al controalelor, diminuarea actelor permisive, etc. Autorităţile publice locale şi oamenii de afaceri prezenţi au fost informaţi şi despre programele de suport în afaceri, proiectele de susţinere a ÎMM-lor, au aflat despre Programul de asistenţă german pentru calificarea managerilor de întreprinderi, despre Proiectul PAC-II – Programul de acces la finanţe pentru ÎMM şi Proiectul LED – asistenţă pentru ÎMM în domeniul inovaţiiilor.

Evenimentul a finalizat cu întrebări şi răspunsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.