Ziua Armatei Naţionale, sărbătorită la Edineţ

armata-25img_4317

La 3 septembrie, Republica Moldova a sărbătorit 25 de ani de la formarea Armatei Naţionale, creată prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 194 din 3 septembrie 1991.

Cu această ocazie, în municipiul Bălți, pe teritoriul Brigăzii 1 Infanterie Motorizată “Moldova”, au avut loc mai multe activităţi, care au început cu parada militară. La eveniment a fost prezentă și conducerea Centrului Militar Teritorial Edineț împreună cu efectuvul din subordine, dar şi cu tinerii recruți-elevi din raionul Edineț. Aceştia au venit de la următoarele instituții de învățămînt: Școala Profesională din or. Cupcini, Liceul Teoretic “Pan-Halippa”, Liceul Teoretic “M.Eminescu”, Liceul Teoretic “V.Suhomlinski”, Liceul Teoretic “Dm. Cantemir”, gimnaziul Edineț, în jur de 100 de elevi.

Tinerii recruți au fost familiarizați cu viață cotidiană a militarilor în termen, au fost serviți cu terci ostășesc, au vizionat expoziţiile cu armament, tehnică militară, echipament de geniu și protecție chimică. Pe placul tuturor au fost exerciţiile de mînuire a armamentului şi luptă corp la corp.

Recruţii au rămas impresionaţi de cele văzute și şi-au exprimat dorinţa de a-şi satisface serviciul militar în termen.

La Edineţ, manifestările consacrate celor 25 de ani de la crearea Armatei Naţionale s-au desfăşurat miercuri, 7 septembrie, pe piaţa Independenţei. Au fost prezenţi militari din toate structurile de forţă raionale, veterani, foşti şi actuali primari, angajaţi din administraţia publică locală, reprezentanţi ai colectivelor de muncă, locuitori ai oraşului, elevi.

Evenimentul a demarat cu introducerea în piaţă a Drapelului de Stat al Republicii Moldova şi intonarea Imnului de Stat.

Sărbătorirea Zilei Armatei constituie un prilej de bucurie şi satisfacţie sufletească de a-i cinsti pe toţi acei care de-a lungul celor 25 de ani au depus efort şi străduinţă în apărarea Patriei, legîndu-şi destinul de gloria poporului moldav. Profunde mulţumiri li s-a adus de la tribună militarilor care au pus piatra de temelie a armatei, exprimîndu-li-se recunoştinţă pentru inteligenţă şi calităţile lor profesionale cu care au contribuit la statornicirea unui organism militar funcţional şi viabil. Astăzi Armata Naţională a devenit o adevărată şcoală a bărbăţiei şi a educaţiei patriotice pentru miile de cetăţeni care, la lecţiile teoretice, antrenamente şi aplicaţii, îşi duc cu succes, zi de zi, meseria de a fi apărător al Patriei. Armata întotdeauna s-a bucurat de susţinerea populaţiei.

armata-25img_4325

Din partea efectivului Centrului militar teritorial Edineţ cuvînt i s-a oferit comandantului, colonel Vitalie Cuţei. Adresîndu-se militarilor, veteranilor Armatei Naţionale, tuturor celor prezenţi la festivitate, dînsul a exprimat recunoştinţă celor care pe tot parcursul anilor au contribuit la dezvoltarea Armatei Naţionale, la educaţia tinerei generaţii în spiritul patriotismului şi dragostei faţă de ţară, autorităţilor publice locale că au creat condiţii de activitate pentru structurile Centrului militar în teritoriu. Colonelul le-a urat militarilor, dar şi civililor prezenţi în piaţă, pace, sănătate, cer senin, realizări în plan profesional şi personal.

armata-25img_4326

Cu un mesaj de felicitare cu prilejul evenimentului a venit în faţa asistenţei Oleg Sîrbu, deputat în Parlamentul RM. “Declararea Independenţei statului moldav a fost urmată de crearea, prin Decretul preşedintelui ţării, a Armatei Naţionale. Ne bucurăm astăzi cu toţii de realizările acesteia, dar am avut multe de îndurat în perioada dată. Militarii, armata s-au aflat întotdeauna pe primele poziţii, apărînd ţara şi poporul, idealurile noastre. Le doresc militarilor să păstreze curajul şi vitejia – virtuţi ce vin încă de la domnitorul nostru Ştefan cel Mare şi Sfînt, linişte, bunăstare în familii şi prosperitate. La Mulţi Ani, Armata Naţională! La Mulţi Ani, Republica Moldova!”, a specificat în alocuţiunea sa parlamentarul.

armata-25img_4327

Iurii Garas, preşedintele raionului Edineţ, a declarat următoarele în mesajul său: “Au trecut 25 de ani de la declararea Independenţei, 25 de ani de la fondarea Armatei Naţionale. Ne-au fost sortite timpuri şi mai bune, şi mai grele. Chiar de la început, militarii au avut nenorocul să fie implicaţi într-un război, cel de pe Nistru, apărînd cu vitejie statalitatea, integritatea şi independenţa ţării. Noi, cei din administraţia publică, ne dorim ca în frumoasa noastră ţărişoară Moldova să nu se mai repete nicicînd asemenea evenimente triste, iar oamenii cu epoleţi pe umeri să aibă doar menirea de a duce în serviciul ţării misiuni de pace”. Din partea Consiliului raional şi a dînsului personal, Iurii Garas le-a dorit celor care se află astăzi la datorie, precum şi veteranilor, sănătate, pace în suflet, aprecierea societăţii şi bunăstare.

armata-25img_4329

Protoiereul Gheorghe Ganea a adresat un mesaj de felicitare din partea Episcopiei de Edineţ şi Briceni, iar Rodelia Vasilcov, viceprimar de Edineţ – din partea primăriei oraşului.

Prin ordinul Ministrului Apărării Anatolie Şalaru, pentru exercitarea ireproşabilă a obligaţiunilor de serviciu, precum şi succesele deosebite în timpul îndeplinirii serviciului militar, a fost decorat cu distincţia “Pentru Serviciu Impecabil” a Armatei Naţionale clasa III maior Palniţchi Leonid. Mulţumiri s-au exprimat locotenent-colonelului Bobrov Oleg şi căpitanului Roşu Anatolie. Cu Diplomă de Onoare a fost menţionat locotenent-colonelul Morari Oleg.

După partea festivă a urmat un adevărat show: au evoluat orchestra militară a Brigăzii „Moldova” din mun. Bălţi, ansamblul de dans „Vodograi” de la LT „V. Suhomlinski” Edineţ, exerciţii demonstrative de mînuire a armei, elemente de luptă corp la corp. Şi tinerii, şi adulţii au examinat cu atenţie şi curiozitate expoziţia de armament. Doritorii au fost serviţi cu terci ostăşesc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.