Ziua Armatei Naționale

Centrul militar teritorial Edineţ, împreună cu autorităţile publice locale, a organizat la 08 septembrie o serie de activităţi festive, consacrate aniversării a 27-a de la crearea Armatei Naţionale.
La evenimentul, care a demarat cu depuneri de flori la monumentul „Feciorilor Patriei — Glorie” din Grădina Publică „Vasile Alecsandri” din municipiul Edineţ, a fost prezent ministrul Apărării dl Eugen Sturza, însoțiti de locțiitor șef Marele Stat Major al Armatei Naționale, colonel Eduard Ohladciuc și deputatul în Parlamentul Republicii Moldova dl Oleg Sîrbu, consilierul principal al prim-ministrului republicii Moldova dl Ion Coropcean, președintele raionului Edineț dl Iurii Garas, consilierul raional dl Igori Nepeivoda, reprezentanții raioanelor vecine, alte oficialități din raion. 


Ministrul apărării, dl Eugen Sturza a declarat, în cadrul ceremoniei, că prin desfăşurarea unor astfel de acţiuni, Armata Naţională îşi doreşte să fie mai aproape de societatea civilă, să-şi demonstreze capacităţile, menţionând că în prezent, instituţia dispune de militari profesionişti, care zilnic sunt la datorie, în serviciul păcii şi societăţii.
Apoi tribuna pentru a felicita militarii cu Ziua armatei Naționale a fost oferită dl Iurii Garas, președintele raionului, dlui Oleg Sîrbu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dlui Ion Coropcean consilierul prim-ministrului, dlui Iurie Morari, șef-inerimar al Oficiului territorial Edineț al Cancelariei de Stat, dlui Constantin Cojocari, primarul municipiului Edineț și protoiereului mitrofor Adrian Coteala, secretarul Eparhiei de Edineț și Briceni.
Cu ocazia Zilei Armatei Naţionale şi în semn de recunoştinţă pentru profesionalism şi performanţă în serviciu, un grup de militari au primit distincţii ale Armatei Naţionale, înmânate de către dl Eugeniu Sturza, Ministrul Apărării.
De asemenea au fost înmînate diplome de onoare de către colonel Eduard Ohladciuc, locțiitor șef Marele Stat Major al Armatei Naționale pentru contribuția în educația militar-patriotică a tinerii generații și dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Armata Națională :dl Gheorghe Pulbere, vicepreședintele raionului, dl Anatolie Guțu, director IMSP „Spitalul raional Edineț ”, dl Oleg Guțan, medic-șef IMSP „Centrul de Sănătate Edineț”, dna Galina Musteașă, șef Direcție Educație Edineț, dl Alexandru Rusu, șef Inspectoratul de poliție Edineț, ș.a. 
Programul ceremoniei a cuprins o mini-paradă militară, expoziţii de tehnică şi armament din dotarea unităţilor Armatei Naţionale, exerciţii demonstrative de luptă corp la corp şi instrucţie de front, prezentate de militarii din Batalionul cu Destinaţie Specială „Fulger” şi, respectiv, Batalionul de Gardă. Totodată, orchestra Prezedențială a prezentat un program de muzică instrumentală. Deasemenea au participat efectivul și tehnica militară a Armatei Naționale: Brigada I Înfanterie Motorizată Moldova; Batalionul 22 Menținerea Păcii; Batalionul cu destinație specială Fulger; Batalion Geniu; Batalionul Gardă și orchestra Prezedențială. 
Participanții la activitate au privit expozițiile de armament, tehnică militară, mijloace de geniu și echipamentul din dotarea Armatei Naționale.
În timpul zilei ministrul apărării a înmînat unui grup de veterani participanți la războiul din Avganistan legitimații de model nou.
Activitatea s-a încheiat cu servirea unui terci ostășesc din bucătăria de campanie, pentru toți participanții la eveniment.

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.