Vizită de lucru în raionul Edineţ

Vizită de lucru în raionul Edineţ

 Fără cultură nu vom putea reconstrui ţara, afirmă Monica Babuc, ministrul Culturii

Marţi, 12 iulie curent, ministrul Culturii Monica Babuc a efectuat o vizită de lucru în raionul Edineţ.

La Consiliul raional Edineţ, înaltul oaspete a fost întîmpinat de preşedintele raionului Iurii Garas, deputatul în Parlamentul RM Oleg Sîrbu, primarul oraşului Edineţ Constantin Cojocari, vicepreşedintele organizaţiei raionale PDM Edineţ, consilier raional, Igor Nepeivoda, preşedintele de onoare al OR PDM Edineţ Galina Mosoric, lucrători din cultură, primari etc.

monica babuc03cons rl

Întîlnirea ministrului cu edineţenii a avut loc în sala de şedinţe a CR. Cu un cuvînt de salut a inaugurat evenimentul Iurii Garas, preşedintele raionului. Dînsul a menţionat: “Doamna ministru ne bucură cu momente plăcute în viaţă. Chiar dacă am trecut prin  perioade mai dureroase în guvernare, Ministerul Culturii a fost mereu cel mai optimist, readucînd la viaţă elementul naţional care ne-a făcut să ne simţim moldoveni, stăpîni la noi acasă, să ne mîndrim cu ţara noastră. Iar actuala guvernare munceşte pentru bunăstarea cetăţenilor, pentru a menţine liniştea în ţară, a menţine acasă copiii şi părinţii, pentru realizarea promisiunilor asumate întru prosperarea Republicii Moldova”.

Oferindu-i-se cuvîntul, Monica Babuc a salutat audienţa, exprimîndu-şi admiraţia faţă de oraşul Edineţ, faţă de localităţile raionului şi oamenii lui, fiind sigură că aici există un mare potenţial de dezvoltare care va lăsa o urmă profundă în cultura republicii.

Şi întrucît marea majoritate din auditoriu reprezenta cultura, Monica Babuc a reiterat că, în pofida greutăţilor, pe parcursul celor 25 de ani de independenţă cultura a oferit întotdeauna motiv de optimism. “Cultura nu a avut niciodată bani, de aceea nouă ne rămîne doar să fim optimişti şi să mergem înainte. Căci, vorba cîntecului: banii nu aduc fericirea, a spus ministrul. Durerea mea cea mare sînt salariile angajaţilor din cultură, cele mai mici la nivelul tuturor grupurilor sociale de bugetari. La acest capitol nu avem deocamdată cu ce ne lăuda, dar lucrăm în direcţia respectivă. Am elaborat un proiect de lege ce prevede o majorare totală a salariilor oamenilor din cultură”.

Trebuie să conştientizăm clar că fără şefii direcţiilor de cultură, fără directorii de case şi cămine culturale, fără directorii de biblioteci şi muzee viaţa noastră ar fi ca şi  “sarea din bucate”. Pot să ai orice, dar dacă nu ai un pic de sare, bucatele au acelaşi gust. “Sarea din bucate” sînt oamenii din cultură, a reiterat demnitarul.

La toată tristeţea pe care o avem, la necazuri, lipsuri de salarii, plecarea rudelor peste hotare, se organizează festivalul portului popular,  Ziua oraşului, a satului, sărbătorile de Crăciun şi de Paşte, pe care ni le fac oamenii din cultură. “Şi toţi acei conducători, primari care înţeleg acest lucru şi susţin oamenii de cultură, ei cîştigă alegerile, ei ştiu a construi în satele şi oraşele lor societăţi în care oamenii se simt bine. Nu în zadar spune Sfînta Scriptură că nu doar cu pîine trăieşte omul, el trebui să trăiască şi cu sufletul. Şi dacă vom iniţia în satele noastre afaceri profitabile, dar nu vom avea o activitate de suflet pentru oamenii noştri, pentru copii, zadarnică este dorinţa noastră de a reconstrui ţara noastră, Republica Moldova”, a afirmat M. Babuc.

Referindu-se la activitatea actualului guvern, dînsa a menţionat că în cei 25 de ani de independenţă noi am putut supravieţui şi construi instituţiile noastre democratice în mare parte graţie tranşelor venite de la instituţiile financiare internaţionale: Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional etc, care ne-au ajutat să avem salarii, pensii, ca economia noastră, despărţită de Uniunea Sovietică, să devină una independentă. Iar acest lucru nu-i deloc uşor.

Pentru istorie 25 de ani e doar o mică părticică. Să construieşti un stat în 25 de ani este foarte dificil. Fiecare generaţie are încercările sale în viaţă. Probabil, asta a fost încercarea noastră – construcţia unui stat independent, Republica Moldova. Aşa a vrut istoria, aşa au vrut oamenii cu 25 de ani în urmă, cînd au ieşit cu sutele de mii în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Noi trebuie să acceptăm acea opţiune, să mergem înainte şi să construim un stat frumos, a continuat discursul oficialul. Şi îl putem construi pentru că avem acum o echipă extraordinară la guvernare. Pe merite, conform unui sondaj realizat recent,  Pavel Filip este considerat cel mai bun premier din ultimii trei care au condus Guvernul de la Chişinău. De ce? Pentru că, spre deosebire de ceilalţi, dînsul este omul care nu are nevoie de spectacol. Misiunea lui este de a organiza, a face şi a cere de la fiecare ministru să-şi exercite cu responsabilitate funcţia la locul său de muncă. Un singur exemplu: Moldova şi-a ales calea de aderare la UE. Trebuie să fim foarte practici şi să ne gîndim cum mergem spre această aderare. Acordul de Asociere conţine prevederi cu caracter obligatoriu, norme regulatorii şi reguli de cooperare mai extinse în toate sectoarele. În foaia de parcurs s-a indicat concret tema de acasă: să adoptăm legile necesare, să reconstruim justiţia, procuratura, organele de interne, reforma în educaţie, cultură, în domeniul ocrotirii sănătăţii etc. În acest context, la momentul învestirii guvernului Filip, 20 ianuarie 2016, erau îndeplinite doar 14 la sută din aceste obiective. Astăzi, la jumătate de an de activitate a acestui guvern, acţiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE, au fost realizate în proporţie de 73 la sută.   Prezicerile unora că acest guvern nu va avea sorţi de izbîndă nu s-au îndeplinit. Se plătesc salariile, pensiile, plăţile sociale, se înaintează virtiginos pe calea reformelor adevărate. Iar succesele se datorează conlucrării fructuoase dintre guvern şi majoritatea parlamentară proeuropeană.

Revenind la tema cultură, ţinem să menţionăm că în condiţiile destul de vitrege, în pofida salariilor mici,  oamenii din acest domeniu au activat, făcîndu-ne viaţa mai plină de sens.  Dacă nu ar fi fost ei, situaţia ar fi rămas cea de 5-10 ani în urmă. Ministerul Culturii este în căutarea surselor financiare, proiecte naţionale, internaţionale şi transfrontaliere, pentru a  soluţiona problemele şi a revitaliza patrimoniul cultural. Graţie eforturilor depuse, peste 1100 de biblioteci publice din ţară, inclusiv din raionul Edineţ, au implementat proiectul Novateca – astăzi toate renovate capital, luminoase, încăpătoare, dotate cu tehnică de calcul, cu volume de carte nouă, personal şcolarizat şi pregătit pentru tot ce înseamnă o bibliotecă modernă. La rînd vin muzeele locale, casele şi căminele de cultură, pentru a căror reparaţie se caută investitori. “Guvernul şi parlamentul ţin cu tot dinadinsul să convingă cetăţenii republicii că reformele sînt în beneficiul lor, că guvernarea lucrează pentru cetăţeni”, a accentuat Monica Babuc şi a îndemnat  oamenii să aibă încredere în acest guvern, fiind ferm convinsă că proiectul “Republica Moldova – poveste de succes” va fi realizat.

Ministrul culturii s-a arătat foarte mulţumită pentru organizarea la Edineţ de către Secţia cultură a frumoasei sărbători a portului popular, precum şi a multor altor activităţi,  de potenţialul cultural de care dispune raionul. De asemenea, a vorbit despre evenimentele culturale ce se preconizează pentru 27 august – de Ziua Independenţei RM la Chişinău, dar şi în teritorii.

În cadrul întîlnirii cu angajaţii din cultură şi primarii localităţilor, Monica Babuc a lansat o nouă iniţiativă – organizarea, în premieră, la Edineţ a unui festival al pîinii moldoveneşti. “Dincolo de covor, de haine populare, aici există şi o tradiţie de coacere a pîinii – de ritual, cea de la nunţi, botez, pîine de Paşte şi de Crăciun, un vast sortiment de prăjituri. Acest lucru ar da o valoare extraordinară mişcării noastre de valorificare a patrimoniului”, a declarat ministrul Culturii.

La compartimentul întrebări – răspunsuri şi-au expus problemele şi viziunile primarii Ghenadie Dascăl (comuna Hincăuţi), Constantin Cojocari (or. Edineţ), Cornelia Rusu (s. Tîrnova), directorul Muzeului Ţinutului Edineţ Raisa Iaroţchi etc.

La eveniment a participat Oleg Sîrbu, deputat în Parlamentul RM.

Vizita în raionul Edineţ a doamnei ministru al Culturii Monica Babuc, însoţită de oficialităţi, a continuat la Muzeul Ţinutului Edineţ şi acasă la meşterul popular Valentina Guţu din satul Gordineştii Noi, ale cărei costume naţionale au ajuns pe toate continentele lumii. Ultimul obiectiv din agendă a fost Mănăstirea “Naşterea Domnului”,  Zăbriceni.

Tamara BOROSAN

4

1

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

212411131422151031271862316851917

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.