Vizita de lucru în raionul Edineț a deputatului Marian Lupu, președintele fracţiunii PDM în Parlamentul Republicii Moldova

Evenimentele importante din raion în această săptămîna au demarat în dimineaţa zilei de luni,  cînd în vizita de lucru au sosit la Edineț deputatul Marian Lupu, președintele fracţiunii PDM în Parlament, și  ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor Vasile Bîtca. Oficialii au fost așteptați de președintele raionului Edineț Iurii Garas, deputatul în Parlamentul RM Oleg Sîrbu, primarul or. Edineț Constantin Cojocari, alți demnitari de rang raional, la Parcul Industrial Edineț.

Directorul fabricii de conserve a companiei TB Fruit din Ucraina Vasilii Medvedi a informat oaspeţii despre activitatea întreprinderii în primul an de activitate (fabrica a început să funcţioneze spre sfîrşitul verii 2015 – n.r.), apoi i-a condus prin secţiile de producere, unde demnitarii au fost familiatizaţi cu procesul tehnologic de procesare a merelor pentru suc concentrat. Capacitatea întreprinderii este de 500-600 tone pe zi. Se exportă toată producţia în Europa şi în Statele Unite ale Americii, nimic nu rămîne pentru piaţa internă.

Fabrica, ce funcționează pe bază de biocombustibil,  a favorizat crearea în regiune a peste 150 de locuri de muncă, precum şi crearea oportunităţilor pentru pomicultorii din regiune de a-şi comercializa în special producţia de mere.

În dialog cu oficialii, administratorul afacerii a expus şi problemele cu care se mai confruntă administraţia fabricii din cauza imperfecţiunii legislaţiei moldoveneşti.

Pe teritoriul Parcului Industrial Edineţ, inaugurat oficial în octombrie 2013, în cadrul primei ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, oaspeţii s-au oprit la șantierul de construcție a sediului administrativ. Acolo au luat cunoştinţă de lucrările ce se efectuează pe ultima sută de metri și au discutat cu autorităţile publice locale, cu antreprenorul despre sursele financiare necesare pentru finalizarea cu succes a proiectului „Conectarea Parcului Industrial Edineț la infrastructura de acces și utilitățile publice”.

Şirul întrevederilor în teritoriu a continuat la Consiliul raional, unde parlamentarul şi ministrul s-au întîlnit cu primarii şi consilierii raionali din Edineț, conducătorii serviciilor desconcentrate şi agenţi economici, şefii direcţiilor şi secţiilor Consiliului raional.

Iurii Garas, preşedintele raionului, a deschis această întrevedere cu un cuvînt de salut, menționînd cîteva din realizările în teritoriu din ultima perioadă de timp. La nivel de ţară, dînsul a specificat: „Dacă am face o retrospectivă a îndeplinirii acelor angajamente ambițioase pe care și le-au asumat actualii guvernanți, de la învestirea guvernului Filip și pînă la ziua de astăzi, precum și a activității Parlamentului, constatăm că s-au făcut pași concreți în realizarea angajamentelor asumate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Urmează alegerile președintelui țării, prin votul direct al cetățenilor. Societatea trebuie consolidată, clasa politică urmînd să demonstreze că obiectivele prevăzute în Acordul de Asociere cu UE vor fi realizate. Și numai atunci se va putea restabili încrederea cetățenilor în elita politică din Moldova”.

În discursul său, Marian Lupu s-a oprit la cele mai importante lucruri din situația politică, economică și socială din ţară, la perspectivele pe termen scurt pentru acest an. Politicianul a remarcat că la 6 luni de la învestire, cabinetul de miniștri, susținut cu sprijinul politic al majorității parlamentare, a reușit să redreseze, mai întîi de toate, situația economică, bugetar-financiară, și să asigure, prin stabilitatea politică, realizarea unui șir întreg de măsuri concrete care să stopeze declinul și, respectiv, să pună bazele pentru o dezvoltare economică ulterioară odată cu încheierea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional.

Cu referire la administrația publică de nivelul II și nivelul I, Marian Lupu a evidențiat discuțiile cu privire la reforma administrativ-teritorială și reforma administrației publice locale. Prima reformă nu este printre prioritățile pe termen scurt și termen mediu. Nici nu poate fi. Toate vorbele că actuala guvernare intenționează să revină la județe sînt doar niște speculații, a afirmat demnitarul.

Un alt aspect elucidat a vizat alegerile prezidențiale, pe care guvernarea și le dorește să fie transparente și corecte.

Ultimul subiect despre care a vorbit în fața audienței Marian Lupu a vizat investigația pe marginea fraudei de la Banca de Economii.

Pe finalul întrevederii, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Vasile Bîtca a discutat cu primarii despre principalele probleme din domeniul construcțiilor, despre elaborarea planurilor urbanistice generale pentru fiecare localitate, a menționat faptul că ministerul lucrează la moment asupra unui plan al amenajării teritoriului național. A vorbit despre dezvoltarea țării prin prisma realizării politicii de dezvoltare regională și a menționat rolul proiectelor de dezvoltare regională în promovarea oportunităților investiționale în regiune.

 

După întrevederea de la Consiliul raional Edineț, însoțit de oficialitățile raionului, liderul Partidului Democrat a vizitat mănăstirea ”Naşterea Domnului” din satul Zăbriceni, care se află în construcţie, și unde a fost întîmpinat de starețul mănăstirii arhimandrit Damian. Marian Lupu a dorit să afle despre necesităţile mănăstirii pentru finisarea construcţiei şi a dat asigurări că va contribui la finanțarea lucrărilor de pictare a pereților interiori ai lăcașului. Democratul a primit în dar o icoană.

 

Tot la Zăbriceni, Marian Lupu a fost la primăria comunei, a discutat cu primarul Valentina Derevenciuc despre problemele ce se atestă în activitatea primăriei şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru ca administraţia publică locală să fie mai aproape de oameni.

A urmat un eveniment fericit pentru o familie nevoiaşă din satul Fîntîna Albă, rămasă fără acoperiş deasupra capului în urma unui incendiu. Mînă de la mînă, după cum a menţionat deputatul Oleg Sîrbu, preşedintele Organizaţiei raionale PDM Edineţ, din iniţiativa Partidului Democrat, cu susţinerea oamenilor de afaceri din oraşul Edineţ, inspiraţi de ceea ce face echipa Edelweiss de la Chişinău şi în general echipa Partidlui Democrat, pentru membrii familiei a fost procurată o casă în satul Zăbriceni.

 

Vizita în raionul Edineţ a finalizat la Colegiul de Zootehnie şi Medicină Veterinară, unde Marian Lupu şi oficialităţile raionului Edineţ au fost întîmpinaţi cu pîine şi sare. Întrucît vizita a coincis cu ziua de naştere a directorului colegiului, Sergiu Dolişcinschi, parlamentarul i-a oferit un buchet de trandafiri şi i-a adresat un mesaj de felicitare.

În sala de şedinţe, unde se adunase tot personalul instituţiei, directorul colegiului a vorbit despre realizările instituţiei de învăţămînt, profilurile care se studiază aici, despre profesionalismul cadrelor didactice şi nivelul de pregătire a tinerilor specialişti, dotarea laboratoarelor şi a cabinetelor de studii cu utilajul necesar şi materiale didactice pentru procesul de instruire.

În alocuţiunea sa, Marian Lupu a expus principalele direcţii în activitatea parlamentului şi a guvernului, realizările acestor instituţii ale statului în ultimele şase luni, după învestirea guvernului Filip, planurile pentru viitorul apropiat şi pe termen mediu, a vorbit despre politica internă şi externă a Republicii Moldova.

A mai avut o misiune de onoare preşedintele PDM. La adunarea organizaţiei primare PDM de la Colegiul de Zootehnie şi Medicină Veterinară, Marian Lupu a înmînat carnete de partid celor 130 de membri prezenţi în sală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.