vizită de documentare la SA “InLac”

Săptămîna trecută, preşedintele raionului Edineţ, Viorel Albu, a efectuat o vizită de documentare la SA “InLac”. În

discuţia cu directorul întreprinderii Gheorghe Angheluţă, preşedintele a dorit să afle despre perspectiva de dezvoltare a întreprinderii, se preconizează o stabilitate în funcţionarea acesteia sau nu, care alte probleme urmează să fie soluţionate curînd şi pe o perioadă mai îndelungată.

Dl director i-a mulţumit preşedintelui raionului pentru că s-a oferit să viziteze, din propria iniţiativă, întreprinderea. “Mi-am dorit o întrevedere cu Dumneavoastră, dar o amînasem pentru ceva mai tîrziu, după ce situaţia, pe toate planurile, urma să se amelioreze şi lucririle intrau în normalitate”, a spus dl Angheluţă.

În cadrul discuţiei, directorul a menţionat că astă-toamnă, cînd au devenit acţionari ai SA “InLac”, datoriile întreprinderii faţă de bancă se estimau la 33 milioane de lei, rata dobînzii fiind de 15 la sută. Plus la asta, era nevoie de o reparaţie, în primul rînd, a acoperişului. Dacă ploua afară, ploua şi în secţii, dacă ningea – acelaşi tablou. Dacă furnizorii de lapte de la SA “Lactis” veneau mai mult cu rugămintea de a li se oferi bani în avans, apoi cei de la “InLac” cereau achitarea datoriilor.

Restanţe mari s-au acumulat şi faţă de furnizorii de energie electrică, gaze naturale, apă, din care cauză activitatea fabricii era sub pericolul de a fi sistată. S-au dus negocieri cu administraţiile acestor întreprinderi, convenindu-se la elaborarea unui grafic de achitare a datoriilor. Şi Inspectoratul fiscal le-a oferit posibilitatea de a achita reeşalonat datoriile. În aşa mod s-au creau premize ca fabrica să funcţioneze.

Treptat, situaţia a început a se ameliora cîte puţin. La moment, creditele se cifrează la 28 mln de lei. Unele aparate vechi au fost înlocuite cu altele noi, moderne. Au fost deschise mai multe puncte de achiziţionare a laptelui de la populaţie, banii fiind achitaţi regulat. “Ne străduim să ne restabilim imaginea şi credibilitatea oamenilor”, afirmă Gh. Angheluţă.

Iniţial, avînd capacitatea de a prelucra 600 tone de lapte în 24 de ore, astăzi, aici se prelucrează în medie doar 4 tone. În unele zile cantitatea poate fi pînă la 15 tone, în altele – cu mult mai puţin, în dependenţă de solicitare a producţiei finite. Cu fiece lună vînzările se majorează. Inspiră încredere funcţionarea fabricii pe parcursul verii. “La ziua de azi, în depozit avem 350 tone de lapte uscat şi 150 tone de unt. Dacă am avea o mai largă piaţă de desfacare a producţiei, am intra mai uşor în grafic”, spune Gh. Angeluţă. Salariile celor aproximativ 130 de angajaţi se achită lunar. Este organizată transportarea tur-retur a muncitorilor. Funcţionează cantina, unde se pregătesc bucate gustoase şi la preţuri accesibile.

Preşedintele raionului, Viorel Albu, a salutat acţiunile întreprinse de administraţia SA “InLac” pentru ca fabrica să funcţioneze stabil şi eficient. În acest scop, dînsul şi-a manifestat disponibilitatea de a susţine SA InLac, iar dacă va fi nevoie, va interveni în negocierile dintre conducerea fabricii şi organele de control, precum şi a întreprinderilor de care depinde viabilitatea SA “InLac” (ÎM “Apă-Canal Edineţ”, SRL “Edineţ-Gaz”, SRL Red “Nord-Vest”). Prin conlucrare şi colaborare, împreună că contribuie la crearea condiţiilor propice pentru funcţionarea fabricii. De asenmenea, preşedintele şi-a oferit sprijinul în negocierea cu agenţii economici din raion care au ferme de vaci, cu achizitorii de lapte din sate.

O rază de speranţă şi optimism spre succes şi prosperare insuflă faptul că produsele lactate de la Cupcini sînt tot mai solicitate de locuitorii raionului Edineţ, că aproape toate magazinele, precum şi supermarket-urile din teritoriu preferă să comande pentru comercializare aceste produse: naturale, delicioase şi ambalaj atractiv. Laptele pasteurizat, chefirul, smîntîna, brînzica dulce cu bucăţele de fructe, iaurturile cu fructe şi alte produse lactate fac parte acum şi din meniul picilor de la grădiniţele de copii, al elevilor din clasele primare, precum şi al pacienţilor de la IMSP “Spitalul raional Edineţ”. Să promovezi, în condiţiile regide ale economiei de piaţă, conceptele “calitate” şi “competitivitate” înseamnă să-ţi asumi o mare responsabilitate pe piaţa de desfacere, înseamnă un pas reuşit în afirmarea mărcii comerciale. Producţia de la SA “InLac” şi-a cîştigat admiratori şi printre cumpărătorii din municipiul Chişinău. Astfel, reţeaua de comercializare, ceea ce constituie temelia activităţii financiare, se consolidează şi devine tot mai trainică.

Construită cu 30 de ani în urmă, atunci cînd se opta pentru întreprinderi uriaşe, astăzi se impune optimizarea capacităţilor de producţie. În actuala sa grandoare, se consumă, fără rost, prea multă energie electrică, gaze naturale. De aceea directorul planifică reconstrucţia cazangeriei, a secţiei de compresoare, altor încăperi.

Bani se investesc mulţi, de aceea va trebui să activăm, să producem produse care să corespundă standardelor europene, ca peste cîţiva ani să avem piaţă de desfacere şi în Uniunea Europeană”, îşi doreşte Gheorghe Angheluţă. Iar pentru aceasta este nevoie de materie primă, de mult lapte.

Cale înapoi pentru Dumneavoastră nu există”, a declarat Viorel Albu. Dumnealui i-a dorit dlui director mult curaj, insistenţă şi succese în activitate pentru a pune fabrica pe roate.

Preşedintele raionului a vizitat secţiile de producţie, s-a familiarizat cu aparatajul din dotare şi a discutat cu muncitorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.