Soluții locale pentru probleme comune – cetățenii și deputații au discutat, la Edineț, transparența decizională și combaterea corupției în regiunea de nord

Edineț, 3 iulie 2017 – Reprezentanții societății civile și administrația publică locală din nouă raioane din regiunea de nord a Republicii Moldova au discutat, astăzi, la Edineț, despre corupția la nivel local cu un grup de deputați reprezentanți ai GOPAC Moldova – Biroul național Moldova al Organizației Globale a Parlamentarilor împotriva Corupției. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Proiectului PNUD „Consolidarea guvernării parlamentare în Moldova”, implementat cu suportul financiar al Guvernului Suediei.

DSC_0357

DSC_0406

DSC_0442

Vorbitorii au relatat situații de corupție în procesul de achiziții publice, au scos în evidență lacune în legislația ce vizează procesul bugetar și politica fiscală și au discutat modalitățile de implicare a cetățenilor în procesul decizional la nivel local.

Parlamentarii au încurajat participanții să raporteze cazurile de corupție întâlnite organelor de resort, totodată contactând echipa GOPAC Moldova. „Scopul nostru este de a pune în aplicare un mecanism de control cetățenesc alături de controlul parlamentar”, a declarat Roman Boțan, copreședintele Grupului național GOPAC Moldova, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare și ordine publică.

La eveniment au participat  parlamentarii Valerian Bejan,  Igor Vremea și Președintele raionului Iurii Garas.

gopacDSC_1470

 

Potrivit Tatianei Savva, economistă la Expert-Grup, invitată la eveniment, instrumentele de vizualizare a datelor pot ajuta la popularizarea și înțelegerea mai bună a proceselor bugetare. Expert-Grup realizează de mai mulți ani proiectul BudgetStories, ce permite cetățenilor să urmărească modul în care sunt cheltuiți banii publici. Potrivit expertei, transparentizarea bugetelor și luării deciziilor deschide calea pentru realizarea unor proiecte cu participare financiară locală. Astfel, de exemplu, sunt reparate drumurile locale din s. Cociulia.

De aceeași părere este și Silvia Țurcanu, primara comunei Chișcăreni, Sângerei, care a împărtășit experiența proprie de administrare a treburilor locale cu participarea activă a cetățenilor. „Avem o strategie de dezvoltare a comunei pentru 5 ani, știm ce vrem și consultăm cetățenii pe toate subiectele importante. Avem o comună cu oameni instruiți. Cu ei e un pic mai solicitant de lucrat – dar e mai bine pentru toți.”

gopacDSC_1475

GOPAC Moldova va continua seria de discuții publice anticorupție și în alte regiuni ale țării.

Organizația Globală a Parlamentarilor împotriva Corupției (GOPAC) este o rețea internațională de parlamentari dedicată bunei guvernări și combaterii corupției în întreaga lume. Biroul Național GOPAC Moldova a fost constituit la 12 iulie 2016. Astfel, Moldova a devenit parte a rețelei de peste 60 de birouri naționale ale Organizației Globale a Parlamentarilor împotriva Corupției. GOPAC Moldova are 9 membri, actuali și foști deputați în Parlament, reprezentanți ai tuturor grupurilor parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.