Semnarea Acordului de colaborare între raionul Edineţ şi districtul Daugavpils, Letonia

Miercuri, 17 decembrie curent, în raionul Edineţ s-a aflat în vizită de studiu o delegaţie din districtul Daugavpils, Letonia. Delegaţia a fost condusă de Evgenija BUTNICKA, expert superior la Ministerul Protecţiei Mediului şi Dezvoltăriii Regionale din Republica Letonia. Este a doua vizită efectuată de delegaţii din Letonia în raionul Edineţ  în acest an. Prima a fost în luna septembrie, cînd s-a semnat un Acord de colaborare între oraşul leton Rezecne şi or. Edineţ. De data aceasta, la invitaţia conducerii Agenţiei de Dezvoltare Nord, director Ion Bodrug, au venit reprezentanţi ai administraţiei publice locale, oameni de afaceri din districtul Daugavpils pentru a semna un Acord de colaborare cu Consiliul raional Edineţ.

Evenimentul s-a produs în sala de şedinţe a Consiliului raional. Întîmpinaţi cu pîine şi sare, preşedintele raionului Iurii Garas i-a salutat pe oaspeţi, invitîndu-i în biroul dumnealui. După o scurtă discuţie, toţi au trecut  în sala de şedinţe, unde se adunase consilieri raionali, şefii direcţiilor şi secţiilor subordonate, primari, agenţi economici, alţi invitaţi. În discursul de inaugurare a evenimentului, Iurii Garas a mulţumit delegaţiei pentru faptul că şi-a manifestat interesul şi dorinţa spre o viitoare colaborare în toate domeniile cu raionul Edineţ, raion cu un potenţial economic destul de înalt, cu întreprinderi mari de producere şi procesare a producţiei agricole. “Semnînd Acordul de colaborare, sper ca acesta să fie reciproc avantajos, a declarat preşedintele raionului. Vom lucra împreună asupra proiectelor, care vor aduce ambelor părţi doar rezultate pozitive. Luînd cursul spre integrarea europeană, avem nevoie de sfaturile celor care au aderat la UE cu mai mult timp în urmă, pentru a nu repeta greşelile altor state. În acest sens, prieteni ne vor fi ţările cu care am semnat acorduri de colaborare – România şi Letonia”.

Oaspeţii au avut posibilitatea să afle mai multe despre raionul Edineţ din filmuleţul propus spre vizionare. Şi edineţenii au aflat detalii despre districtul Daugavpils din prezentarea video pregătită de administraţia publică locală din Letonia. Ivara Natarova, prim-vicedirector executiv al Dumei districtului Daugavpils, a menţionat, pe parcursul prezentării, că Daugavpils este o poartă către Uniunea Europeană şi această oportunitate poate fi valorificată la maximum de partenerii edineţeni. Experienţa statelor-membre ale Uniunii Europene va ajuta ţării noastre să urmeze o cale mai scurtă de aliniere la politicile de dezvoltare europene.

După prezentări, Iurii Garas, preşedintele raionului Edineţ, şi Ivara Natarova, prim-vicedirector executiv al Dumei districtului Daugavpils, au semnat Acordul de colaborare între Duma districtului Daugavpils, Republica Letonia, şi raionul Edineţ, Republica Moldova. Acordul exprimă năzuinţa ambelor părţi spre activizarea şi consolidarea colaborării şi relaţiilor de bună vecinătate.

Semnarea Acordului a fost posibilă graţie susţinerii din partea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, Republica Moldova, şi Ministerului Mediului şi Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia.

 

*   *   *

În aceeaşi zi, delegaţia din Letonia a participat la audierele publice pe marginea Strategiei de dezvoltare socio-economică a oraşului Edineţ 2015-2020, organizate de primăria or. Edineţ la Casa de cultură. Apoi, însoţiţi de preşedintele raionului Iurii Garas şi vicepreşedintele Vitalie Sorocan, oaspeţii, au vizitat mai multe întreprinderi industriale din or. Cupcini.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.