Sedința Comisiei Situații excepționale

La 24 martie 2017 în incinta Consiliului raional Edineț a fost convocată ședința Comisiei Situații Exepționale.

Președintele Comisiei Situații excepționale, președintele raionului,  dl Iurii Garas a informat despre apariția focarului suspect la pesta porcină africană în satul Brătușeni și despre măsurile necesare pentru a minimiza pericolul de răspîndire în satele din vecinătate.

pesta porcinaDSCN1626

La ședință a participat dl Maxim Sîrbu, șef Direcție Sănătatea și Bunăstarea Animalelor  a Agenției pentru siguranța alimentelor.

pesta porcinaDSCN1633

Despre situația creată la moment a raportat dl Cazimir Carpovici- șef al Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor. La 23 martie 2017 Direcția a fost anunțață despre apariția unui focar cu suspecție de pestă porcină africană în satul Brătușeni. La momentul depistării au fost întreprinse toate măsurile necesare pentru a stabili provenența intrării virusului pe teritoriul localității și acțiuni pentru a stopa răspîndirea bolii – dezinfecția și sacrificarea cadavrelor. Au fost preluate probe, expediate pentru prelucrare la laboratorul republican, pentru a confirma ori nu această maladie. De asemenea în sat a început inventarierea șeptelului de porci domestici.

Dl Maxim Sîrbu, a adus la cunoștință măsurile necesare, stipulate prin procesul-verbal al Comisiei situații excepționale, care se vor întreprinde în caz de confirmare a cazului de pestă porcină africană în raion. La îndeplinirea măsurilor necesare vor fi implicate Autoritățile publice locale, Direcția raională pentru siguranța alimentelor, Inspecția ecologică, Inspectoratul de poliție, Ocolul silvic Edineț. Va fi interzisă comercializarea cărnii și produselor din carne de porcine în zona de protecție  de 3 km.

Recomandări:

Primarii localităților din rază de 10km de la sat. Brătușeni:

–    vor informa cetățenii și fermierii despre posibila infectare a animalelor cu pesta porcină africană și despre măsurile de precauție și obligativitatea înștiințării și participării medicului veterinar la sacrificarea porcinelor, pentru a depista semnele clinice de pestă porcină.

–   de comun cu Inspectoratul de poliție vor intreprinde măsuri de  interzicere a migrației animalelor și scoaterii cărnii, produselor din carne, furajelor din teritoriul administrat.

–   Vor notifica de urgență  Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor despre cazurile de suspiciune a bolii, mortalitate și morbiditate a porcinelor.

–   Vor iniția procedura de inventariere a șeptelului de animale din localitate.

Pentru informare: Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fară tratament sau vaccin in momentul de față, care afectează speciile domestice și salbatice de porcine.

Pesta porcină africană are o perioadă de incubatie de 3 – 15 zile in mod obișnuit, sau de 3-4 zile in forma sa acuta. Este o boală foarte infectioasă, afectand porcinele de toate varstele si sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii – chiar si mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pesta porcină – clasică sau africană.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hranirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpuse (Ornithodoros) care s-au hranit din animale infectate, furaje contaminate.

Nu se infectează omul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.