Ședința Comisiei Situații Excepționale-eradicarea Pestei Porcine Africane

La 07 iunie 2017 în incinta Consiliului raional Edineț a fost convocată ședința Comisiei Situații Exepționale cu privire la eradicarea focarului de pestă porcină africană(PPA) în satul Brătușeni.

Ședința a fost condusă de către dl Iurii GARAS, președintele raionului Edineț.

La ședință a participat dl Vsevolod Stamati director adjunct al Agenției naționale pentru Siguranța Alimentelor, care a prezentat o informație despre starea lucrurilor cu privire combaterea și eradicarea PPA.

DSC_0875

DSC_0878

De la momentul izbucnirii focarului de PPA în s. Brătușeni, și după ședința extraordinară a Comisiei Situașii excepționale, au fost întreprinse un șir de măsuri întru  nerăspîndirea virusului pe teritoriul raionului. Lucrările de combatere și eradicare a PPA au început la 23 martie 2017.

Au fost instalate 3 puncte de control la intrarea și ieșirea din s. Brătușeni, dotate cu dezinfectant, corturi, apă și lumină, echipament de protecție, transport, pentru întreținerea funcționalității filtrelor sanitare.

Pe toată perioada carantinei a fost organizat serviciul non-stop, cu implicarea inspectorilor din cadrul Direcției Raionale pentru Asigurarea Alimentelor, medicilor veterinari de liberă practică, Inspectoratului de Poliție, Serviciului Situații Excepționale,

Conform planului complex de măsuri de combatere și profilaxie a PPA au fost stabilite zone de protecție și supraveghere, cu informarea populației despre pericolul răspîndirii acestei boli. S-au intensificat controalele cu privire la traficul ilegal de porcine, identificarea colectorilor de animale ce activează ilegal, contracararea circulației necontrolate a animalelor și inspectarea pieților alimentare și magazinelor  care realizează carne proaspătă.

În urma examinării probelor de sînge la laborator, prelevate la 7 zile și 14 după întroducerea porcinei-santinelă în focar, s-a stabilit rezultatul negativ, astfel se permite inițierea procedurii de stingere a focarului de PPA.

Președintele raionului domnul Iurii GARAS a mulțumit pentru aportul adus întru   susținerea măsurilor de protecție în focar Administrației Publice Centrale și Locale, Inspectoratului de Poliție, Serviciului Situații Excepționale, „Red Nord-Vest” filiala Edineț, ÎM Direcția de Producere a Gospodăriei Comunale Edineț, SA „Drumuri Edineț”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.