Secerişul 2018

În raionul Edineţ, recoltarea culturilor cerealiere de grupa întâi a demarat până la ploile de săptămâna trecută. Condiţiile climaterice nefavorabile au stopat ieşirea combinelor în camp pentru mai câteva zile. Cum numai vremea s-a stabilizat şi solul s-a zvântat, secerişul a continuat, fiind la moment în toi.

În dimineaţa zilei de azi, 5 iulie, preşedintele raionului Edineţ, Iurii Garas, împreună cu şeful Direcţiei Agricultură, Relaţii Funciare şi Cadastru Edineţ, Vasile Covali, şi specialistul principal al direcţiei, Victor Lesnic, s-au deplasat în satul Burlăneşti, la SRL “AgroAvântPrim”, unde secerişul a început de luni şi este acum în deplină desfăşurare. La arie l-au întâlnit pe directorul formaţiunii agricole, Ion Gheras, agricultor cu mare experienţă în domeniu, care verifica pe loc calitatea grâului adus din câmp. După cum a apreciat şi dl Victor Lesnic, procentul de gluten şi umiditatea boabelor sunt în limitele cerinţelor.

După o scurtă întrevedere, au plecat în camp. Pe lanul cu grâu deja funcţiona combina nouă, performantă, procurată recent. Într-o zi se recoltează 80 – 90 tone de boabe, roada la hectar constituind în jur de 4 tone. E o recoltă bună, dar conducătorul SRL-ului a mizat pe una mai mare. Pentru aceasta a respectat toate procedeele tehnologice şi de nutriţie suplimentară a plantelor. Însă se mulţumeşte cu ceea ce a dat Domnul.

Preşedintele raionului, Iurii Garas, a discutat cu combainerii, a menţionat starea bună a lanurilor cu culturi agricole din partea locului, dotarea cu tehnică de ultimă oră şi le-a dorit producătorilor agricoli din Burlăneşti spor în muncă, roadă bună, preţuri convenabile la comercializarea producţiei crescute.

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.