RECOMANDĂRI DE PAȘTI

În noaptea  Învierii exista traditia aprinderii rugurilor si arderii anvelopelor, cunoscuta cu numele de „denii”.

În fiecare an, sute de focuri din anvelope se aprind în localităţile din Moldova, în  Noaptea  Învierii.  Tradiţia este permanent criticată de preoţi, care spun că aceasta e de origine păgână.

Aspectul tradiţional al acestui ritual a comportat de-a lungul timpului un mesaj de purificare prin organizarea unor ruguri care foloseau material lemnos şi resturi vegetale.

În perioada contemporană aspectul de purificare s-a transformat în unul de poluare, dat fiind faptul că se foloseşte în calitate de material de ardere – anvelopele de cauciuc. Iar pentru a perpetua acest obicei, unii tineri nu ţin cont nici de lege: fură cauciucuri le pun unul peste altul şi fac rug.
Arderea liberă a anvelopelor emană în atmosferă circa 23 substanţe chimice periculoase.

Substanţele nocive de la arderea anvelopelor au efecte grave asupra organismului uman, monoxidul de carbon afectează celulele creierului, hidrocarburile afectează sistemul nervos, sistemul respirator, provocând bronşită.

Substanţele date din atmosferă ulterior cu precipitaţiile se depun pe iarbă, pătrund în fructe, provoacă daună sănătăţii animalelor care pasc pe paşuni şi imaşuri.

În Codul Contravenţional sunt prevăzute amenzi de la 40 u.c. la 60 u.c. pentru încălcarea prevederilor art.149 CC RM – poluarea mediului cu cauzarea de prejudiciu şi de la 40 u.c. la 80 u.c. pentru încălcarea prevederilor art.154 CC RM – încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor pentru persoane fizice.

Şi daca unii cetăţeni merg la biserica pentru slujba Invierii, altii se distrează in jurul rugului consumînd băuturi alcoolice.  Este important de reţinut că, principalul motiv pentru care deseori se înregistrează acţiuni violente (inclusiv şi asupra minorilor) sînt  agresiunile izbucnite pe fondul consumului de alcool in exces.

Tocmai de aceea, având în vedere apropierea sfintelor sărbători de Paşti şi implicit o creştere a numărului cetăţenilor care se vor afla pe străzi în noaptea de înviere, angajaţii Inspectoratului de Poliţie Edineţ vă recomandă:

În noaptea de Înviere:

 • evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri şi terase unde se consumă alcool şi sunt adunate persoane gălăgioase;
 • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool;
 • evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră;
 • alegeţi drumurile intens circulate, luminate şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice;
 • deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocările altor persoane;
 • nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute.

 

Stimaţi cetăţeni daca plecaţi de acasa

 • Rugati un vecin de incredere sa tina sub observatie casa si sa anunte imediat politia daca observa o persoana suspecta care stationeaza fara motiv in faţa usii sau care incearca sa descuie usa!
 • Spuneţi numai persoanelor de incredere cand plecati de acasa pentru mai multe zile!
 • Inchideţi si asiguraţi la plecare toate uşile si geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie!
 • Pregătirile de deplasare să fie făcute cît mai discret!
 • Atunci cand parasiti locuinta, o lumina aprinsa sau un aparat de radio in functiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiti!
 • Obiectele de valoare mare si volum mic sau banii lichizi vor fi intotdeauna in atentia infractorilor, deci nu le lasati in locuinta.

Pentru orice infractiune la care sunteti victima sau martor, apelati numarul unic de urgenta 902! Incercati sa retineti cat mai multe detalii despre autor: infatisare, particularitati, directia in care a fugit, numarul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. si comunicati toate aceste amanunte politiei.

Nu uitati, in caz de nevoie, apelati cu incredere 902 – Apel Unic de Urgenta!

Suntem la datorie!

ANGAJAŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE EDINEŢ VA UREAZA

SARBATORI IN SIGURANTA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.