Programului „15”

salve01

Pe data de 6 septembrie în incinta Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ”Salve!” a avut Conferința de lansare a Programului 15 la care sau intrunit acei actori a societății care au tangență de lucru cu tinerii din localitate – reprezentanții Consiliului Raional Edinet  vicepresedintele raionului dnul Gheorghe Pulbere și al Primăriei Edinet, Direcției Educație a Consiliului raional Edinet, Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, Serviciilor de probațiune și Asistență Psihopedagogică, Centrul de servicii Nexus, Inspectoratului de poliție Edineț, AO Demos, Organizației Soroptimist Edineț și mass-media.

De către Sorocan Ecaterina, șeful CSPT ”Salve!” a fost prezentat scopul, obiectivele, beneficiarii acestui program, care este o exeperiență unicală în Republica Moldova implimentată pentru prima dată în Edineț.

Programul „15” reprezintă o tehnologie modernă și eficientă de lucru în grup cu adolescenții și părinții acestora, scopul căreia este îmbunătățirea calității vieții și prevenirea răspândirii bolilor sociale (virusul HIV, ITS, alcoolismul, narcomania). Motivarea participanților să adopte o atitudine responsabilă față de sănătatea și bunăstarea lor, dar și a persoanelor apropiate;

Creșterea nivelului de informare al participanților cu privire la factorii care influențează sănătatea și bunăstarea socială a individului, familiei, comunității; Formarea abilităților vitale ale participanților, care să-i ajute la menținerea bunăstării.

Programul se bazează pe abordări științifice, a căror  eficacitate  a fost demonstrată  la  formarea abilităților vitale pozitive, axându-se pe principiul de gen și vârstă în formarea grupurilor.

 

Programul „15” include 15 întâlniri tematice, a câte trei ore, care au loc concomitent în 4 grupuri (un grup de băieți, un grup de fete, un grup de femei și un grup de bărbați). Participanții adulți la Program reprezintă anturajul apropiat (părinți, bunei, frați, surori, tutore, profesori) al adolescenților care participă la Program. Fiecare întâlnire este dedicată unei teme aparte, iar toate împreună formează un lanț logic.

Marina Guc, psihologul Centrului a relatat că studiile demonstrează că părinții acordă copiilor în mediu 7 min pe zi, ce nu este de ajuns pentru dezvoltarea lui armonioasă, pentru crearea abilităților de a face alegere corectă în fața provocărilor contemporane. Aceasta se întîmplă din cauza că părinții deseori nu au timp și sunt preocupați de alte lucruri. Părinții conștientizează că trebuie de schimbat ceva, dar nu știu cum.În Republica Moldova, practic, lipsesc programele de profilaxie, orientate spre lucrul cu persoanele adulte, așa încât Programul 15 este o soluție pentru această problemă.

La finalul frecventării Programului participanții își formează deprinderi și abilități vitale:

  • interacțiune interpersonală;
  • comportamentul în situații dificile din viață, inclusiv comportamentul în caz de conflicte;
  • lucru în echipă, inclusiv abilitatea de a lua decizii în grup;
  • formarea încrederii în sine;

în rezultat se îmbunătățește microclimatul în comunitate și calitatea vieții oamenilor.

Sunt invitați să participe la program adolescenții în vârstă de 14-18 ani împreuna cu părinții adolescenților sau pesoanele care îi înlocuesc (bunei, frați/surori, unchi/matușă, tutore și alții )

Programul va începe de la 1 octombrie  și va dura 2 luni  (15 întîlniri de 2 ori pe săptămînă), participarea este gratuită pentru toți.

Aveți o șansă unicală de a participa cu întreaga familie la un curs de instruire ”Programul 15”!

Pentru a afla mai multe detalii cantacteazăne la CSPT ”Salve!” str. Independenței 81

Telefoanele de contact: 024623194, 069225248, 069025064

salve1

 

salve02

 

salve003

 

salve004

 

salve005

 

salve006

 

salve007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.