PREACURATĂ-I FAȚA PÎINII

Pîinică frumoasă, din cuptor scoasă

                                                       Pîiniță cuminte, cu fața ferbinte

                                                             Cu fața măicuței, cu mîna tăicuței.

   Ca soarele-n vară, ca bulgăru-n țară!

Mirosul de pîine proaspătă s-a răspîndit pe tot orașul Cupcini.

La 21 octombrie 2016  în Casa de cultură Cupcini s-a desfășurat Festivalul-concurs regional  „Preacurata-i fața pîinii”, ediția I, organizată de Consiliul raional Edineț.

Inițiativa organizării festivalului aparține dnei Monica BABUC, ministrul culturii al Republicii Moldova, preluată de președintele raionului Edineț dl Iurii GARAS și Secția raională cultură.

Scopul festivalului este promovarea tradițiilor  de coacere a pîinii și a producătorilor autohtoni a produselor de panificație.

Oaspeți de onoare i-am avut pe dna Monica BABUC  ministrul culturii al Republicii Moldova, dl Oleg SÎRBU – deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dl Ion BODRUG – șef Agenției de Dezvoltare Nord,  președinți de raioane, primari, delegați  din Letonia, producători de produse de panificație, care au fost tradițional întîlniți cu pîine și sare.

Zeci de brutari, gospodine din localitățile rurale și-au prezentat copturile, fabricate după recete vechi, „ca la mama acasă”,    recete după tehnologii noi.

Au participat întreprinderile de panificație – „Maximos Pan”,  „Pîine pe vatră” – Edineț, „ Astra” – Cupcini, „Milina” – Taraclia.

Fiecare participant la expoziție și-a prezentat produsele, iar membrii juriului, au apreciat diversitatea, măiestria, originalitatea, iscusința  gospodinelor.

La finele sărbătorii dna ministru Monica BABUC a înmînat diplome:

-   Pentru cea mai originală și bogată expoziție – satului Colicăuți raionul Briceni;

-   Pentru pîinea de origine și cea mai variată expoziție – satului  Hincăuți;

-   Pentru pîine de ritual  – satului  Corlăteni raionul Rîșcani;

-   Pentru cea mai iscusită brutăreasă – dnei Maria GÎSCĂ satul Chetroșica Nouă raionul Edineț.

La încheierea vernisajului a fost organizat un concert cu partciparea colectivelor de amatori din raionul Edineț și a raioanelor participante la festival.

Cuvînt de salut a avut președintele raionului Edineț dl Iurii GARAS, care a mulțumit în primul rînd dnei Monica BABUC pentru ideia frumoasă a Festivalului pîinii, anume aici, la nordul republicii, dnei Angela BAZATIN șef al Secției cultură și dlui Ivan OSTAFIICIUC primarului or. Cupcini pentru susținere  și organizare, participanților pentru receptivitate în petrecerea ediției I a Festivalului „Preacurata-i fața pîinii”.

Dna Monica BABUC a mulțumit pentru căldura cu care a fost întîmpinată și și-a exprimat satisfacția, că ideia festivalului de azi exprimată cîndva, a fost preluată și realizată în raionul Edineț.  Festivalul, fiind la prima ediție are mesajul de a transmite  viitoarelor generații istoria pîinii, tradițiile strămoșilor, capacitatea de a prețui pîinea.

Președintele raionului a înmînat oaspeților simbolica festivalului, diplome de participare.

O frumoasă prezentare a istoriei și diversității  pîinei în nordul republicii a organizat Muzeul ținutului natal Edineț, dna Anghelina BOIAN.

Colective de amatori au prezentat un  concert varian, dedicat pîinii.

Impresionante au fost prezentările ansamblurilor de dans ”Pelenița”  și „Sambrieș” din satul Biruința raionul Sîngerei, „Cupcineanca” or. Cupcini, „Țărăncuța” satul Drepcăuți raionul Briceni, colectivelor de amatori din satele Terebna, Trinca, Gordinești, Corlăteni, Dondușeni, Hlinaia.

La finele sărbătorii dnul Oleg SÎRBU, deputat în parlamentul Republicii Moldova și dnul Iurii GARAS, președintele raionului, au mulțumit dnei Monica BABUC pentru prezență, organizatorilor sărbătorii și participanților.

dsc_0481

 

img_5258

 

img_5342

 

img_5367

 

img_5140

 

img_5149

 

img_5165

 

img_5155

 

paine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.