Paşte fericit!

 

Apropierea Sfintelor Sărbători de Paşte constituie întotdeauna prilej de bucurii şi emoţii. Pentru ca petrecerea acestor sărbători să fie liniştită şi fericită, Inspectoratul de Poliţie Edineț vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie.

În baza planului de măsuri pentru creşterea siguranţei publice, aprobat de conducerea Inspectoratul de Poliție Edineț, angajații poliției  va asigura ordinea şi liniştea publică în perioada respectivă.

În acest sens, pentru desfăşurarea într-un climat normal a manifestărilor religioase, pe timpul procesiunilor şi a oficierii slujbelor religioase prilejuite de aceste sărbători, vor fi asigurate măsuri de ordine în sistem integrat în zona lăcaşelor de cult ortodoxe din raionul Edineț.

Serviciu Prevenire al Secției Securitate Publică al Inspectoratului de Poliție Edineț  recomandă participanţilor, pentru evitarea incidentelor nedorite, să se comporte civilizat, să manifeste calm şi răbdare, să respecte indicaţiile organizatorilor şi a forţelor de ordine, evitând implicarea în conflicte de orice natură; să acorde atenţie deosebită copiilor care îi însoţesc, bunurilor şi obiectelor personale şi să evite pe cât posibil

să aibe la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia.

Pentru ca aceste clipe frumoase ale Sărbătorii de Paște  să le putem petrece în linişte şi siguranţă, Inspectoratul de Poliție Edineț vă recomandă:

Sfaturi  utile pentru a te feri de evenimente nedorite:

*nu raspundeti la provocari cu violenta, incercati sa evitati conflictele,

*când efectuati plata unor produse, nu expuneti la vedere intreaga suma de care dispuneti

*adoptaţi un comportament preventiv, pentru a nu deveni ţinta hoţilor de buzunare!

*în zonele aglomerate din pieţe, bazare, gări, autogări, magazine, lăcaşe de cult, manifestaţi atenţie sporită asupra banilor sau altor obiecte personale!

*nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere, ci în poşete, borsete sau în buzunarele interioare ale vestimentaţiei!

*nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!

*când staţi la rând, nu vă înghesuiţi!

*în aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi cu intenţie, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră!

*când vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate şi purtarea bijuteriilor la vedere!

*parcarea autoturismelor personale să se facă astfel încât să nu se blocheze căile de acces atât pentru cetăţeni, cât şi pentru autospecialele de intervenţie ale poliţiştilor ori aparţinând altor instituţii, în caz de nevoie!

*dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului!

*aveţi grijă de bunurile pe care le aveţi asupra dumneavoastră!

*atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi!

*dacă sunteţi victima unei infracţiuni, dacă aţi asistat sau aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte antisociale adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie. Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.

Servicu Prevenire al Secției Securitate Publică al Inspectoratului de Poliție Edineț recomanda tuturor conducatorilor auto care vor pleca la drum sa nu consume alcool, sa circule prudent si sa nu faca manevre riscante pentru a ajunge in siguranta la destinatie!

Totodată, Vă reamentim pentru circulaţia cu autoturismul pe drumurile publice:

*dacă vă deplasaţi cu autoturismul în alte localităţi decât cea de domiciliu, pentru a petrece Sărbătoarea, Poliţia recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

*poliţiştii atrag atenţia asupra necesităţii respectării regimului legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în Moldova.

*circulaţi cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

*conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

*și pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Atunci când sunteţi plecaţi de la domiciliu:

*nu faceti publica lipsa temporara de la domiciliu in perioada Sarbatorilor si rugati o persoana in care aveti incredere, sa va supravegheze locuinta

*nu lasati in locuinta sume importante de bani sau bunuri de valoare in perioada cât lipsiti de acasa

* încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode;
* instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă;
* ridicarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere;
* dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radioul sau televizorul;
* rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa;
* încuiaţi toate uşile şi geamurile, chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute;
* nu depozitaţi la vedere (la uşă, pe balcon, la poartă) ambalajele bunurilor cu o valoare ridicată, deoarece pot atrage atenţia spărgătorilor de locuinţe;
* obiectele de valoare mare şi cu dimensiuni reduse sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă;
* pregătirile pentru deplasare să fie făcute cât mai discret.

*Respectaţi întotdeauna indicaţiile poliţiştilor!

Aveţi încredere în angajații Inspectoratului de poliție Edineț  – veţi beneficia întotdeauna de sprijinul nostru pentru protecţia dumneavoastră şi a bunurilor pe care le deţineţi !

 

În speranţa că veţi avea o vacanţă lipsită de evenimente neplăcute, Vă urăm să vă bucuraţi pe deplin de această perioadă şi să aveţi un Paşte fericit!

 

Inspector principal al Serviciu Prevenireal Secţiei Securitate Publică

al Inspectoratului de poliţie Edineţ                                                               Ruslana    Padureţ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.