Vizita Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor CORMAN la Edineţ, Inaugurarea Oficiului territorial de informare a Parlamentului (OTIP)

Marţi,02 septembrie 2014,ora 10.30 la Consiliul raional Edineţ, a avut loc un eveniment deosebit – ceremonia oficială de inaugurare a Oficiului teritorial de informare al Parlamentului la Edineţ, în zona de nord a Moldovei. Este o premieră pentru Parlamentul de la Chişinău de a deschide oficii teritoriale de informare, adică reprezentanţe în teritoriu. Primul Oficiu teritorial de informare (OTIP) a fost deschis în luna mai curent la Comrat, la Edineţ fiind deschis cel de-al doilea.

La eveniment au fost prezenţi Igor Corman, Preşedintele Parlamentului RM, Viorel Albu, preşedintele raionului Edineţ, Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei în Moldova, Nicola Harrington-Buhay, Coordonatorul Rezident al ONU şi Reprezentant Permanent al PNUD în Republica Moldova, actualii parlamentari şi deputaţi din primul Parlament, diplomaţi, cetăţeni.

Primul, cu un mesaj de salut, a venit în faţa prezenţei Igor Corman. Preşedintele Parlamentului a menţionat că “deschiderea oficiului este un eveniment pentru legislativ, în primul rînd, întrucît noi avem un obiectiv foarte clar – promovarea democraţiei participative, cu implicarea cît mai pe larg a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor. Vrem să îmbunătăţim capacitatea de informare a cetăţenilor despre activitatea legislativului. Am depus eforturi şi la nivel central – în acest an, de două ori, în februarie şi la 27 august, am organizat în Parlament Ziua Uşilor Deschise, cetăţenii au posibilitatea să asiste la şedinţele plenare ale Parlamentului”.

Programul-pilot de creare a oficiilor de informare a fost elaborat în cadrul proiectului PNUD „Suport pentru dezvoltarea Parlamentului Republicii Moldova” şi implementat cu sprijinul Guvernului Suediei pentru a stabili o mai bună interacţiune între deputaţi şi societatea civilă.  Pînă la sfîrşitul lunii septembrie se preconizează inaugurarea a încă două oficii – la Leova şi Orhei. Potrivit speakerului, aşteptările de la OTIP-uri sînt mari, deoarece oficiile regionale de informare au scopul să faciliteze comunicarea Parlamentului cu cetăţenii, să organizeze întîlniri ale acestora cu deputaţii, să informeze activ cetăţenii despre activitatea Parlamentului, să primească în audienţă cetăţenii care nu pot să se deplaseze pînă la Chişinău, să depună aici petiţii, să-şi expună problemele.

Oficiul teritorial din Edineţ reprezintă o verigă importantă a Legislativului de comunicare cu cetăţenii din zona de nord a ţării – din municipiul Bălţi şi raioanele Briceni, Donduşeni, Ocniţa, Edineţ, Rîşcani, Glodeni, Soroca, Făleşti, Drochia şi Floreşti, a specificat Igor Corman, îndemnînd autorităţile locale la conjugarea eforturilor.

Ţinem să menţionăm că OTIP se află în localul Consiliului raional Edineţ. Acest lucru a fost posibil graţie receptivităţii preşedintelui raionului la iniţiativa Parlamentului de a deschide aici reprezentanţa de la nordul Moldovei. Salutînd inaugurarea oficiului, Viorel Albu, preşedintele raionului Edineţ, a menţionat că acest lucru determină autorităţile să fie mai responsabile şi mai active. Oficialul i-a îndemnat pe locuitorii din nordul ţării să beneficieze de oportunităţile de comunicare cu deputaţii oferite de Oficiul teritorial de informare de la Edineţ.

Au remarcat importanţa OTIP-urilor în stabilirea unui dialog deschis şi eficient între cetăţeni şi deputaţi Nicola Harrington-Buhay, Coordonatorul Rezident al ONU şi Reprezentant Permanent al PNUD în Republica Moldova, şi Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei în Moldova. Dînsele au accentuat importanţa deschiderii unor asemenea oficii, pentru că democraţia depinde de implicarea cetăţenilor, de eficienţa dialogului dintre autorităţi şi societate. Un apel s-a făcut către implicarea activă a tinerilor.

În continuare, Igor Corman, însoţit de aceste două doamne, a dezvelit placa de la intrarea în Consiliul raional, astfel, deschizînd oficial Oficiul teritorial de informare Edineţ.

Din partea deputaţilor din primul Parlament a vorbit Ludmila Scalnîi, dînsa venind cu Declaraţia de Independenţă şi cu sfaturi pentru actuala conducere a legislativului. Oficiului de la Edineţ dînsa i-a adus în dar cartea ce reprezintă o imagine generală a primului legislativ intitulată “Parlamentul Independenţei”.

Apoi, oaspeţii au avut posibilitatea să viziteze oficiul, şefă Stela Sîrbu.

Primii vizitatori ai OTIP-ului au fost primiţi în audienţă de preşedintele Parlamentului şi au primit materiale informative despre activitatea legislativă.

Începînd cu iulie 2016, Parlamentul îşi propune să extindă reţeaua de oficii la nivel naţional.

După deschiderea OTIP,  în sala de şedinţe a Consiliului raional, Igor Corman a avut o întrevedere cu consilierii raionali, primarii, conducătorii şi angajaţi ai subdiviziunilor Consiliului raional, serviciilor desconcentrate din teritoriu. În discursul său, speakerul a abordat mai multe probleme actuale stringente şi soluţiile care se propun pentru ameliorarea situaţiei. Este vorba, în primul rînd, despre importanţa pentru ţară zilei de 1 septembrie, cînd a intrat în vigoare Acordul de Asociere şi de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană, semnat la 27 iunie şi ratificat în Parlament la 2 iulie curent. Faptul că toate acestea s-au produs mai repede decît se preconizase este un semn că Europa este deschisă pentru Moldova.

La încheere Preşedintele Parlamentului RM, dnul Igor CORMAN a mulţumit tuturor celor prezenţi la eveniment dorindule pe viitor success, relizări şi prosperare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.