Oamenii de vârstă înțeleaptă sunt vrednici de atenție și îngrijire

Ziua de 14 octombrie, 2018 a fost nu numai cu mult soare, dar si cu multa satisfactie pentru participantii la masa rotunda de totalizare a proiectului “Oamenii de vârstă înțeleaptă sunt vrednici de atenție și îngrijire” implementat de catre  AO  «Друзья Животных и Природы» din or. Ribnita, presedinte doamna Olga Crivorucico in parteneriat cu AO “Interactiune” din mun. Chisinau, presedinte domnul Stefan Erezanu,   AO “Взаимодействие” din or. Tiraspol, presedinte Oxana Alistratova si AO “Oamenii pentru Oameni” din mun. Edinet, presedinte Domnica Petrovici. Obiectivul general al proiectului a fost  “Monitorizarea problemelor și nevoilor persoanelor în vârstă și încurajarea măsurilor de creștere a participării acestora la viața publică”. Oamenii de vârstă înțeleaptă din patru orașe și raioane ale Transnistriei și din două regiuni ale Republicii Moldova s-au adunat la sediul AO “Взаимодействие” in or. Tiraspol. Din mun. Edinet la activitate au fost pezente 7 persoane varstnice de comun cu reprezentatul Administratiei Publice a raionului ,vicepresedintele raionului dnul Gheorghe PULBERE.

   

Doamna Oxana Alistratova, presedinte a Parteneriatului “Femei.Copii. Persoane varstnice”,  echipa de implementare a proiectului au mentionat receptivitatea si disponibilitatea Consiliului Raional , Directiei Asistenta Sociala si Protectie a Familiei privind colaborarea cu societatea civila in vederea promovarii principiului imbatranirii active in raionul Edinet.        In cadrul acestui proiect in raionul Edinet s-au desfasurat  activitati pentru identificarea necesitatilor persoanelor varstnice, vizita de schimb de experiența și promovarea  bunelor practici privind realizarea principiului îmbătrinirii active de catre AO “Oamenii pentru Oameni” din mun. Edinet,  una dintre cele mai active Asociatii obstesti din Republica Moldova in acest domeniu.    Krivoruchko, președinta organizației publice „DJiP”, a prezentat activitatile desfasurate in cadrul proiectului, rezultatele unui sondaj sociologic care a avut ca scop de a stabili gradul de satisfactie privind calitatea vieții oamenilor în vârstă din orașele Tiraspol, Rîbnița, Dubăsari, Edineț, s. Molesti, raionul Ialoveni.

           Domnia Petrovici, președinta AO “Oamenii pentru Oameni” s-a referit la diversificarea posibilitatilor pentru   favorizarea comunicarii, valorificarea potentialului  persoanelor în vârstă,  care uneori uită cind au ris ultima data, care  își pierd glasul pentru că nu au cu cine comunica. S-a referit si la proiectele in derulare, la activitatea Centrului de zi pentru Persoane Varstnice din mun. Edinet.

    Domnul vicepresedinte al raionului Edinet Gheorghe PULBERE   a mentionat despre conlucrarea administratiei Consiliului raional si a Aparatului presedintelui raionului cu reprezentantii ONGurilor din teritoriu.

         Olga Nevelskaya, șefa AO „Asociația regională a laboratoarelor creative și meșteșugurilor populare” a mentionat despre faptul ca oamenii mai în vârstă își pot realiza potențialul prin creativitate și artizanat, despre posibilitatile de a-si expune lucrarile in cadrul diverselor expoziții,  festivaluri, evenimente tematice la Tiraspol, Bender, Chișinău… La masa rotundă, Olga a prezentat o expoziție improvizată de lucrări ale membrilor asociației: săpun manual, jucării, cutii de bijuterii, picturi, s-au putut vedea multe lucrări unice interesante.         Pauza muzicală realizată de ansamblul vocal-coral al reprezentanților grupului de inițiativă din districtul Kirov din Tiraspol a oferit un condiment deosebit  mesei rotunde.Acest colectiv nu numai cinta extraordinar, dar si felicită longevivii din regiune la diverse sarbatori, scriu proiecte sociale, distribuie ziarele „AGORA”, editate de catre AO „Взаимодействие”.

Doamna Elizaveta din satul Molesti la sfârșitul mesei rotunde, a declarat că nu a știut anterior despre posibilitatea de a crea astfel de asociatii obstesti și după  acest eveniment va oferi colegilor săi o idee interesantă.

Masa rotundă a provocat mai multe zâmbete, impresii strălucitoare și noi cunoștințe. Activitatea parteneriatului non-comercial „Femei. Copii. Persoanele în vârstă” va continua. În următoarele șase luni vor avea loc ateliere și o conferință. Participantii la eveniment in alocutiunile lor s-au referit la exemplul Sloveniei privind implicarea activa a varstnicilor la viata sociala.        Ministerul Afacerilor Externe al Sloveniei și AO „Filantropia slovenă” din Ljubljana oferă  suport financiar, metodic și experienta necesara în cadrul proiectului „Abordarea intergenerațională privind protecția drepturilor omului in raport cu  femeile, copiii și vârstnicii”. AO „Interacțiune” de la Tiraspol coordonează proiectul în Transnistria, Găgăuzia, precum și în regiunile Moldovei.

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.