Mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Independenţei

Stimaţi concetăţeni,

Astăzi întreaga Moldovă consemnează una dintre cele mai semnificative sărbători naţionale, eveniment pentru care au militat pe parcursul vieţii lor  personalităţi de vază ale neamului nostru. Este Ziua Independenţei, obţinută prin dorinţa comună, prin mult zbucium şi unire atunci cînd a trebuit să ne decidem soarta de mai departe.

Evocînd evenimentele de acum 23 de ani în urmă, în memoria noastră revin Marile Adunări Naţionale, cu prezenţa a sutelor de mii de moldoveni din toate colţurile republicii. Printre acei eroi au fost şi mulţi pămînteni de ai noştru, pe care nu avem dreptul să-i dăm uitării, ei trebuie să fie un exemplu pentru noi oricînd, dar mai ales azi cînd am ales calea europeană de dezvoltare a Republicii Moldova. Ziua de 27 august este acea zi care trebuie să ne unească pe toţi în aspiraţiile noastre spre idealurile europene. Obţinută prin zbuciumul şi dorinţa de a fi liberi, a avea o altă soartă, mult mai bună, pe care o merităm pe bună dreptate, un viitor sigur pentru generaţiile următoare, independenţa are nevoie acum, poate mai mult ca oricînd altădată, de mobilizarea noastră în apărarea ei. Sîntem datori să ducem mai departe idealurile pe care le-au avut marii noştri înaintaşi din acel memorabil an 1991, 27 august, cei 278 de deputaţi care au semnat Declaraţia de Independenţă, precum şi cei care au luptat ulterior pentru integritatea ţării. Mii de moldoveni, din toate colţurile Moldovei, au venit atunci în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a fi martorii unui act istoric înscris cu litere de aur în paginile de cronică a edificării statului moldovenesc.

 

Orice ideal cere şi mult sacrificiu. Am fost şi mai sîntem puşi la grele încercări. Situaţia economică destul de complicată a divizat societatea noastră, părerile oamenilor sînt diametral opuse. Forţele politice din opoziţie ţin cu tot dinadinsul să întoarcă Republica Moldova în trecut. Dar nu vor reuşi. Minţile lucide vor învinge, văzîndu-ne locul doar în Uniunea Europeană. Actualii politicieni pro-europeni ne aduc tot mai aproape ziua, cînd ne vom bucura de valorile supreme ale democraţiei în cadrul unui stat de drept de tip european.

Astăzi sîntem martori ai multor schimbări vădite în infrastructura localităţilor din ţară, inclusiv din raionul Edineţ, graţie investiţiilor europene venite prin diferite proiecte. Avem tot mai multe drumuri bune, grădiniţe şi şcoli frumoase, dotate cu inventar modern, spitale renovate cu aparataj performant, case de cultură reparate. S-a schimbat şi mentalitatea oamenilor, majoritatea privind cu încredere spre Occident. Semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE este în interesul naţional al ţării noastre de a consolida relaţiile cu Uniunea Europeană. Liberalizarea regimului de vize ne permite să călătorim liber în Europa. Cu produse agricole de calitate ne vom cuceri locul pe piaţa imensă a Uniunii Europene, iar ca rezultat producătorii agricoli îşi vor găsi piaţa de desfacere. Munca lor va fi apreciată după merit.

Îmi exprim ferma convingere că vom reuşi, cu toţii împreună, să ne unim şi să muncim întru bunăstarea şi prosperarea meleagului natal.

În contextul mişcării de renaştere naţională de la sfîrşitul anilor `80, prin manifestări de înalt patriotism, alfabetul revine la grafia latină, iar limba poporului băştinaş este declarată limbă de stat.

În ajunul celor două mari sărbători naţionale – Ziua Independenţei şi Limba noastră, vă adresez, stimaţi concetăţeni, cele mai calde urări de bine, sănătate, prosperitate, mult noroc şi fericire, perseverenţă şi noi realizări în munca Dumneavoastră în serviciul societăţii şi întru binele poporului moldovenesc.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 

Președintele raionului                                               Viorel ALBU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.