Măsuri de prevenire a răpiri și furtului de automobile

Combaterea cazurilor de răpiri și furturi de automobile, precum și a sustragerilor de accesorii, a fost și rămâne una din sarcinile poliției. Deşi în această direcţie angajații poliției zilnic realizează activităţi de prevenire, acest gen de infracţiune ramîne a fi o problema actuală.

Astfel, chiar în prima zi a lunii iunie, de pe traseul Alexandreni-Bleșteni din  r.Edineț,  persoane necunoscute  au răpit un automobil de model ”Opel Vectra”, ce aparține unui locuitor al satului Alexandreni, raionul Edineț.  În urma măsurilor întreprinse, la scurt timp, polițiștii au identificat automobilul, iar făptuitorul s-a dovedit a fi un minor.

În acest sens, poliţia reamintește conducătorilor auto câteva măsuri elementare de prevenire a furtului din sau de automobile:

– dotaţi automobilul cu un sistem de alarmă pe bază de senzori, ce îşi dovedeşte întotdeauna eficienţa;

– parcaţi automobilul pe timpul nopţii numai în locurile iluminate şi vizibile;

– verificaţi înainte de a pleca, dacă sistemul de închidere al portbagajului este asigurat corespunzător;

– asiguraţi autoturismul chiar dacă lipsiţi din el doar câteva minute;

– inscripţionaţi numărul de înmatriculare al automobilului pe obiecte uşor demontabile (oglinzi, baterii, capace, etc.), care oferă posibilitatea identificării şi recuperării bunului sustras;

– evitaţi să reparați automobilul Dvs. în atelierele neautorizate (există riscul să fie făcute mulaje după chei);

– nu lăsaţi genţi, borsete, notebook-uri,
accesorii ale aparatajului radio sau video, telefoanelor mobile, în automobil, căci puteţi rămâne fără ele.

ATENŢIONĂM cetăţenii că,  unitatea de transport lăsată fără supraveghere în locuri mai puţin iluminate, prezintă un interes sporit pentru infractori, care, cu uşurinţă și cel mai frecvent pe timpul nopţii, sustrag bunurile lăsate în autovehicul, cât şi accesorii precum anvelope, oglinzi, ș.a.

 

 

 

NU UITAŢI !!!

Dacă aţi devenit victima infractorilor, vă recomandăm:

– nu intraţi în panică, deoarece acest comportament poate întârzia identificarea imediată şi reţinerea infractorilor;

– anunţaţi de urgenţă poliţia şi nu pătrundeţi în câmpul infracţional, pentru a nu şterge probele lăsate de infractor;

– nu trebuie să atingeţi sau să mişcaţi lucrurile, pe cît  posibil interziceţi accesul altor persoane în câmpul infracţional. În multe cazuri victima sau alte rude doresc să verifice ce obiecte lipsesc sau să facă ordine în lucrurile răvăşite de infractori, prin aceasta distrugând mijloacele de probă existente. Totodată, este preferabil să indicaţi caracteristicile de identificare a bunurilor furate;

– victima trebuie să pună la dispoziţia poliţiei cît mai multe amănunte despre persoanele suspecte care s-au aflat prin preajmă sau care aveau informaţii despre locul în care se aflau bunurile de valoare;

– o importanţă mare prezintă amănuntele furnizate de către persoanele ce se aflau în preajma locului comiterii faptei ilicite, care pot să sesizeze şi să observe persoane suspecte în zonă.

IMPORTANT

Aveţi încredere în experienţa Poliţiei. Veţi beneficia întotdeauna de sprijinul nostru pentru protecţia dumneavoastră şi a bunurilor pe care le deţineţi. Nu fiţi indiferenţi la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, alăturaţi-vă poliţiei în lupta împotriva infractorilor. Furnizaţi oamenilor legii  toate datele pe care le deţineţi în legătură cu o eventuală sustragere.

În cazul în care ați fost victima  unui furt de/din auto,  în  mod de urgenţă anunţaţi Poliţia la 902 şi depuneţi o sesizare, în care să descrieţi cele întâmplate, la cea mai apropiată secţie, sector sau post de poliţie.

Inspector principal al SP al SSP a IP Edineţ

maior de poliţie

Dana Tropoţel

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.