Manifestarea cultural-științifică „LUPTA DE LA VASLUI – PODUL ÎNALT (10 ianuarie 1475)”

La ziua de 10 ianuarie 2020, Președintele raionului Edineț Nicolai Melnic însoțit de vicepreședintele raionului Gheorghe Pulbere și seful secției raionale cultură Angela Bazatin au  participat la evenimentul organizat de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, în colaborare cu Garnizoana Vaslui și Brigada 15 Mecanizată “Podul Înalt” Iași, la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani.

Evenimentul a marcat împlinirea a 545 de ani de la remarcabila victorie a lui Ștefan cel Mare contra turcilor .

Delegația raionului Edineț, pe lângă Te Deum, oficiat de un sobor de preoți,  au asistat la alocuțiunile oficialităților, ale invitaților inclusive și din cîteva raioane ale republicii Moldova și la depunerea coroanelor de flori, iar în încheiere a avut loc un ceremonial militar susținut de Brigada 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iași.

„Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a dat numele unei epoci și a intrat în legendă, folclor și tradiție ca fiind cel mai important principe medieval al moldovenilor. Bătălia de la Podul Înalt a devenit un simbol pentru Vaslui, datorită marelui voievod care a reușit să scrie o parte importantă din istoria remarcabilă a țării. Pe 10 ianuarie 1475, în fruntea armatei sale, Ștefan cel Mare s-a opus turcilor și în pofida diferenței mari de forțe, turcii au suferit o înfrângere zdrobitoare, pierzând aproape toată armata. Este considerată cea mai mare înfrângere din istoria Islamului în fața unei armate creștine. Aceastâ Lupta  a fost o victorie strălucită, care a dus faima domnitorului în Europa, Papa numindu-l “principele creștinătății”. Victoria marcantă de la Podul Înalt are reverberații în întreaga lume și va rămâne în sufletele vasluienilor, ca cel mai reprezentativ simbol al neamului nostru. Calitățile umane, cele de om politic, de strateg și de diplomat au determinat admirația unor iluștri contemporani, iar grație tradiției populare, Ștefan cel Mare a fost transformat într-un erou legendar. Să îi rostim numele cu mândrie și să nu uităm ca Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este simbolul demnității noastre naționale!”.

   

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.