Intîlnirea reprezentanţilor persoanelor vârstnice din raion cu ocazia Zilei Internaţionale a Oamenilor în Etate.

Nimeni nu îmbătrâneşte prin simpla acumulare a unui număr de ani. Devenim bătrâni prin părăsirea idealurilor noastre. Anii pot rida pielea, dar renunţarea la entuziasm ne ridează sufletul”                                                                                                                  Samuel Ullman

În anul 1990, la 14 octombrie, Asambleea ONU a adoptat Hotărârea cu privire la consemnarea pe 1 octombrie a Zilei Internaţionale a Oamenilor în Etate. Sărbătoarea a fost oficializată şi în ţara noastră. La 18 septembrie 1992, Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea nr. 616 „Privind consemnarea Zilei Internaţionale a Oamenilor în Etate”.

Cu acest prilej, luni, 2 octombrie, în sala de şedinţe a Consiliului raional Edineţ, s-a desfăşurat o o activitate pentru reprezentanţi ai persoanelor vârstnice din fiecare primărie a raionului, organizată de Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Edineţ împreună cu AO “Oamenii pentru Oameni”.

05

Cu mesaje de felicitare s-au adresat celor prezenţi Gheorghe Pulbere, vicepreşedinte al raionului, Stela Belitei, şefa Oficiului teritorial de informare al Parlamentului Republicii Moldova, Diana Frunză, şef adjunct al DASPF Edineţ, Ion Petrovici, şef Serviciu asistent social comunitar în cadrul DASPF.

08

04

06

07

Participanţii au rămas impresionaţi de cuvintele calde, alese cu iscusinţă, la adresa lor, dar nu au ratat oportunitatea de a se referi şi la problemele cu care se confruntă în localităţile lor:

- noua reformă a sistemului de pensii nu a satisfăcut pe deplin aşteptările beneficiarilor;

- insuficienţa serviciilor sociale pentru a satisface nevoile persoanelor vârstnice ce ţin de comunicare (de a-şi exprima opinia, a fi înţeles, a fi recunoscut, a fi valorizat, de a influenţa etc.), nevoi de manifestare, nevoi de apreciere. Ignorarea unora dintre nevoi poate provoca suferinţe, depresie, anxietate, autoizolare, poate grăbi instalarea dependenţei, excluziunii sociale şi scurtarea vietii;

- odată cu schimbarea sediului Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, vârstnicii se confruntă cu mai multe dificultăţi pentru a ajunge acolo, iar dacă mai trebuie să prezinte careva documente de la Casa Teritorială de Asigurări Sociale sau de la policlinică, Oficiul poştal, au de umblat mai mult de drumuri;

- vârstnicii nu sunt informaţi cum se calculează venitul lor pentru o cotă;

- acces redus la informatii, inexistenţa Centrelor de informare si consiliere pentru persoanele vârstnice;

- nu în toate localităţile raionului sunt cantine sociale ce ar contribui la îmbunătăţirea calităţii alimentaţiei persoanelor vârstnice care, din motive de sănătate, nu-şi pot pregăti singuri hrana;

- pensionarii cer majorarea indemnizaţiilor;

- persoanele vârstnice care activează după ieşirea la pensie continuă să plătească asigurarea medicală, chiar dacă au poliţă în calitate de pensionar; – bolnavii oncologic primesc medicamentele cu mari întârzieri (3-6 luni),

- necesitatea de a achita taxe neoficiale medicilor,

- localităţile nu dispun de transport pentru evacuarea deşeurilor etc.

Domnica Petrovici, preşedinta AO „Oamenii pentru Oameni” a vorbit despre necesitatea unei noi abordări a noţiunii de oameni în etate.

02

 

E dureros să fie trataţi doar ca şi consumători de servicii sociale, ajutoare, mese de binefacere, să aştepte mila cuiva. Fiind în etate, ei nu şi-au pierdut demnitatea, suferă în sufletul lor. Ei vor să ţină şi în continuare făclia aprinsă, să muncească după placul şi puterile lor, să facă ceea ce i-a convins viaţa că pot face ca nimeni altul, să promoveze valori ale neamului, tradiţii, să-şi câştige prin muncă acel adaos la pensie care să-i asigure un trai decent, să aibă satifacţie sufletească şi să fie exemplu demn de urmat pentru tânăra generaţie.

Oamenii în etate doresc să fie valorificaţi şi apreciaţi pentru realizările lor, să fie încurajaţi de a se implica în viaţa comunităţii. Iar pentru aceasta cetăţenii trebuie pregătiţi din timp pentru îmbătrânirea activă, pentru implicare, prin însuşirea unei noi meserii, prin educaţia pentru sănătate şi drepturile omului, prin păstrarea dorinţei de a munci şi a trăi cu demnitate.

În cadrul evenimentului a fost ales Consiliul raional al Persoanelor Vârstnice din 7 membri din diverse localităţi ale raionului. Cu vot unanim, preşedinte al consiliului a fost desemnat Mina Evstratii.

După îndelungate discuţii, participanţii au identificat propuneri către APL:

- în legătură cu reorganizarea mai multor instituţii şi posibilităţile fizice ale persoanelor vârstnice, să fie studiată posibilitatea identificării unui alt local pentru amplasarea mai accesibilă a sediului Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei;

- să fie radioficate satele;

- în legătură cu comasarea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi majorarea volumului de lucru, a interveni către Ministerul Sănătăţii, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în vederea creării unui departament pentru problemele persoanele vârstnice, şi multe altele.

Activitatea a fost realizată cu suportul Ministerului Sănatăţii, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în cadrul proiectului „Împreună pentru Persoanele Vârstnice”, implementat de către AO „Oamenii pentru Oameni”.

Evenimentul a finalizat cu un prânz cald pentru participanţii la întrunire.

09

10

01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.