Întîlnirea dlui Vitalie Iurcu, viceministru al economiei cu agenții economici, conducătorii de întreprinderi, șefi ai serviciilor descentralizate, primari din raion.

La 21 februarie2017 în sala de ședință a Consiliului raional Edineț a avut loc întîlnirea cu dl Vitalie Iurcu, viceministru al economiei. În sală au fost prezenți agenți economici, conducători de întreprinderi, șefi ai serviciilor descentralizate, primari din raion.

Ședința a fost deschisă de către  dl Iurii Garas, președintele raionului, care a oferit apoi cuvîntul dlui Vitalie Iurcu, ministrul economiei.

vm econDSCN1571

vm econDSCN1574

Domnul viceministru a consemnat  cele 7 sectoare ale economiei pe care este axat  Guvernul și Ministerul economiei, la care  au fost efectuate  rerforme sau sînt pe cale de reformare. Astfel s-a micșorat numărul de organe de control, care au fost grupate după competență, cu funcții noi, mai mult consultative. Reformele fiind civilizate, cu fața spre agenții economici, formînd condiții favorabile pentru agenții economici, totodată obligîndu-i de ași îndeplini datoria față de stat. Este necesar ca controalele să fie planificate, cu înștiințarea din timp al agentului supus controlului

De asemenea s-a simplificat procedura de înregistrare a unei afaceri, cît și procedura de  lichidare voluntară a afacerii, în vederea simplificării procedurilor şi reducerii timpului necesar antreprenorului pentru aceste procese. Totodată aceste proceduri se vor efectua prin ghișeul unic, întroducerea căruia este  o continuare a reformei. S-a redus și numărul de acte permisive, pentru înregistrarea afacerii. Pentru mediu de afaceri de la 01.01.2018 se va introduce un raport unic(În loc de 5), care va fi prezentat la Inspectoratul fiscal.

Este necesară și identificarea unor noi posibilități de dezvoltare a relațiilor bilaterale, inclusiv prin inițierea proiectelor investiționale în diferite domenii. Viceministrul Vitalie Iurcu a menționat că atragerea investițiilor străine directe în economie este una din prioritățile Guvernului Republicii Moldova. Pentru realizarea acestui obiectiv se vor utiliza toate oportunitățile oferite de autoritățile naționale și locale companiilor din alte state. Prin atragerea de investiții se vor deschide locuri noi de muncă, astfel diminuînd fluxul de imigranți din țară. La moment avem exemple positive de atragere de investiții la Bălți, Orhei. Cei mai avantajoși vectori de dezvoltare de afaceri la noi sînt textilele, încălțămintea, echipamentul electric și evident sectorul agrar. Se inițiază negocieri de cooperare cu China, Egiptul și recent cu Emiratele Unite, pentru a extinde piața de desfacere.

În acest context am solicita propuneri de concepruri de dezvoltate economică și de la Edineț, cu toate că la Edineț este de acum un început- Parcul industrial.

Președintele raionului Iurii GARAS, a spus că este benefic faptul că pe teritoriul raionului Edineț avem Parcul industrial, dar cu regret la Cupcini, avînd un potențial enorm de prelucrare a producției, din lipsa de materie primă, industria prelucrătoare  nu funționează la 100%.

Cu întrebări și propuneri au ieșit Constantin Cojocari, primarul orașului Edineț, Ina Stanciu, șefa Camerei de comerț Edineț, Gheorghe Bîrlădean, fabrica avicolă „PB –Nord”, Leon Accherman – antreprenor, Galina Musteață, șef Direcție Educație și Anatolie Gudumac, primarul s. Trinca.

vm econDSCN1577

vm econDSCN1579

vm econDSCN1581

vm econDSCN1583

vm econDSCN1585

vm econDSCN1586

La finele întîlnirii dl Vitalie IURCU a primit în audiență cetățenii înscriși.

vm econDSCN1587

Ecaterina Grigorev, șef serviciu resurse umane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.