Inspectoratul de Poliţie Edineţ atenţionează!

Inspectoratul de Poliţie Edineţ atenţionează!

  • · Nu comercializării de băuturi alcoolice şi tutun minorilor !    

                       

Adeseori, mergând pe stradă își aprinde o țigară un copil care, încă mai poartă tricoul cu personajul lui preferat din desene animate. La fel, putem să mergem în curtea oricărui liceu sau școală și vom vedea elevi fumând pe la colțuri sau chiar în văzul tuturor. Auzim cazuri despre adolescenți care au intrat în comă alcoolică și ne îngrozim de „noua generație”, întrebîndu-ne cum se vând țigări și alcool minorilor?
Din păcate, începând cu magazinele mici de pe lângă blocuri și până la supermarketuri, această lege nu întotdeauna este respectată. Vânzarea de tutun și alcool minorilor a intrat în obișnuință și este adeseori acceptată.
Cu toate acestea, potrivit prevederilor Legii nr. 1100-XIV din 30.06.2000 cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice, se interzice comercializarea cu amănuntul a producţiei alcoolice persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani. Totodată, potrivit alin. (2) al art. 91 şi alin. (4) al art. 286 din Codul contravenţional (Legea nr. 218-XVI din 24 octombrie 2008, publicat în Monitorul Oficial, 2009, nr.3-6, art.15,) expres este prevăzută sancţionarea persoanelor fizice sau juridice pentru „comercializarea către minori a băuturilor alcoolice”.

Comercializarea tutunului către minori este la fel de clar stipulată în legislație, conform alin. (2) al art. 91 din Codul Contravenţional ”Comercializarea către minori a produselor din tutun şi a băuturilor alcoolice, se sancţionează cu amendă de la 80 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 350 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.”, iar potrivit al. (4) al art.286 al Codului Contravenţional al R. Moldova, amenzile prevăzute pentru încălcarea acestor legi se sancționează cu 30 pînă la 100 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Impactul consumului de alcool asupra minorilor şi tinerilor este considerat periculos pentru sănătate, dat fiind faptul că, efectul toxic al acestuia afectează toate organele interne şi poate inhiba dezvoltarea mintală şi fizică a persoanei, provocând invaliditatea şi alte consecinţe grave, fiind necesară implicarea ulterioară a sistemului organelor de ocrotire al sănătăţii, protecţie socială, etc.

Stimaţi cetăţeni ai raionului Edineţ!

Dacă Vă pasă de viaţa şi sănătatea copiilor Dumneavoastră, tinerii generaţii şi întregii societăţi, atunci cînd aţi fost martori a încălcărilor admise de agenţii economici sau alte acţiuni similare,  apelaţi Poliţia la numerele de telefoane: 0246-2-21-75, 246-2-96-09, 060301702.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.