Grupurile de Acțiune Locală – soluții europene pentru dezvoltarea rurală

Asztăzi, 18 iunie 2018, în incinta Consiliului raional s-au întrunit primarii din raion pentru a discuta despre formele de dezvoltare economică a zonelor rurale, de a se familiariza cu rolul, misiunea și activitățile Grupurilor de Acțiune Locală(GAL).

La  întrunire au fost prezenți dl Oleg SÎRBU, deputat în Parlamentul Republicii Moldova  și dl Iurii GARAS, președintele raionului.

Cu o notă informativă despre „Ce aste GAL-ul?” a venit dl Veaceslav Uja, primar de Corpaci:

GAL – este un Grup de acțiune locală sau parteneriat din reprezentanți ai sectorului public și cel privat, sectorul asociativ din cadrul unei microregiuni. Conceptul Grupurilor de Acțiune Locală și impactul acestor grupuri pentru dezvoltarea APL din Moldova – parteneriatul dintre autoritățile publice, agenți economici, ONG-uri, create în cadrul GAL-urilor, le va permite cetățenilor și autorităților să devină participanți activi în procesul de dezvoltare locală, să identifice împreună nevoile la nivel local și să prioritizeze acțiunile pentru o implementare mai eficientă a strategiilor.

La nivelul raionului Edineț se preconozează de a forma două asemenea grupuri:

1.Trinca, Tîrnova, Gordinești, Burlănești, Bleșteni, Lopatnic, Viișoara, Bădragii Noi, Bădragii Vechi, Brînzeni, Hancăuți, Corpaci, Cuconeștii Noi, Terebna, Zăbriceni.

2.Hlinaia, Ruseni, Goleni, Parcova, Fîntîna Albă, Gașpar, Chetroșica Nouă, Cupcini, Brătușeni, Stolniceni, Șofrîncani.

Dl Veaceslav Uja s-a adresat către colegii primari de a acorda sprigin și de a se implica în acțiunile necesare pentru formarea acestor Grupuri.

Informația a trecut într-o discuție cu întrebări și răspunsuri, păreri, propuneri, precizări,  expuse de către participanții la întrunire.

La încheiere Președintele raionului i-a mulțumit dlui Oleg Sîrbu pentru că a inițiat o așa întrunire și a chemat toți primarii de a se mobiliza la maximum, pentru a constitui o asemenea entitate, în scopul dezvoltării rurale a raionului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.