Gordineşti – gazda festivalului Dor Fest

Duminica trecută, satul Gordineşti a avut oaspeţi mulţi ca nicicînd altădată. Oaspeţi din localităţile raionului, din ţară, dar şi din România şi Bucovina. I-a adunat aici pe amatorii de frumos şi tradiţie, pe cei cu dor de origini, datini şi neam, prima ediție a festivalului internațional DOR FEST, cu genericul „Spirit și Tra-diție”, care s-a desfăşurat pe moşia Chiurii. Aceasta are o istorie de peste 100 de ani şi este situată pe malul rîului Racovăţ, iar priveliştea este de poveste.

Costumul naţional, atmosfera încîntătoare, coloritul fermecător al aşezării moşiei, peisajul irepetabil, muzica, dansul, zîmbetele şi voia bună au creat tuturor emoţii de neuitat. Meşterii populari din sat, şi nu numai, au transformat în acea zi moşia, şi aşa atrăgătoare şi fermecătoare prin amenajare, într-un minunat basm, unde puteai găsi de toate ce îţi doreşte inima. Una dintre atracţiile evenimentului a fost tradiţionala casă mare, unde iscusitele gospodine din sat şi-au adus zestrea, sofca şi alte obiecte păstrate de la părinţi şi bunei. Meşterul popular din localitate Galina Jalobă mi-a spus că arta ţesutului, a cusutului ornamentelor florale pe feţele de perne, prosoape, cearşafuri, mînuirea croşetei la confecţionarea feţelor de masă – pe toate acestea le-a deprins de la mama sa. Pentru prima data s-a aşezat la stative singură la vîrsta de 14 ani. Păstrează cu sfinţenie tot ce a ţesut mama, lucrurile pe care le-a confecţionat pentru sine, dar şi pentru fată şi băiat. În casa mare a festivalului a adus doar o parte din zestrea ei, toate lucrările păstrînd dorul de cei care nu mai sînt în viaţă. Şi meşteriţele Emilia Petrican, Liuba Tabac şi altele au venit cu plăcere la festival cu zestrea lor.

Spre amiază moşia s-a transformat într-un adevărat furnicar, lumea plimbîndu-se relaxată şi admirînd vernisajul atît de variat și atractiv. Ideea de a organiza acest festival de vis vine de la Iulia Ciuhrii-Avram, fiica proprietarilor acestei moşii, de care acum are grijă doar mama, tata fiind trecut în nemurire.

Festivalul Dor Fest a avut un program complex destinat vizitatorilor de toate vîrstele. Evenimentul a fost şi gazda unui moment istoric de înfrățire a satelor Voloca (raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina), Dângeni (judeţul Botoşani, România) şi Gordineşti (Republica Moldova). Momentul oficial de semnare a Acordului de parteneriat a avut loc la primăria din Gordineşti, continuînd în cadrul festivalului. Urcînd în scenă, primarul localităţii Victor Guriev a adus la cunoştinţa consătenilor despre actul semnat, localităţile înfrăţite avînd multe tangenţe comune. „Suntem sate în care limba locuitorilor este cea română, avem interese comune şi ne dorim să colaborăm împreună întru binele oamenilor noştri. Ne gîndim chiar la realizarea în comun a unui proiect transfrontalier”, a declarat iniţiatorul acestor frumoase înfrăţiri Victor Guriev.

Cătălin Gheorghe Rotundu, primarul comunei Dângeni, a menţionat: „Este un moment destul de important pentru tot ceea ce înseamnă perioada următoare de dezvoltare zonală, şi în special, a celor trei ţări, care  au un punct comun. Trebuie să contribuim pentru a dezvolta  aceste localităţi prin obţinerea de fonduri de la Uniunea Europeană sau din alte surse şi altfel de venituri din exterior. Este evident şi clar că dacă nu vom reuşi să punem umărul în comun să muncim pentru a dezvolta infrastructura, sistemul educaţional şi cultural, nu vom reuşi să mergem mai departe şi să avem dorinţa de a trăi civilizat”.

Primarul de Voloca, Valentin Glopina, felicitînd gordineştenii în această zi frumoasă, a mărturisut că este nespus de bucuros că a fost invitat pentru a fi prezent la festival şi a semna protocolul de colaborare şi înfrăţire cu primăria comunei Dângeni, judeţul Botoşani şi primăria  satului Gordineşti, raionul Edineţ. „În viitorul apropiat ne dorim foarte mult să implementăm cîteva  proiecte europene în comun şi să punem accentul nu doar pe proiecte economice, dar şi culturale, literare, spirituale etc”, a declarat oaspetele.

După mesajele de salut din partea primarilor, în scenă au urcat membrii orchestrei de muzică populară “Trandafir” din comuna Voloca, regiunea Cernăuţi. Cîntecele populare bucovinene au ajuns la inimile spectatorilor, interpreţii fiind îndelung aplaudaţi. Din partea organizatorilor artiştii au primit o diplomă şi un cadou.

La Dor Fest a venit împreună cu oaspeţii din Bucovina şi academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. Dînsul a transmis un mesaj de felicitare şi un gînd frumos la început de drum fraţilor basarabeni din partea Centrului pe care-l reprezintă şi a Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, care s-au numărat printre partenerii festivalului.

Printre oaspeţi s-a aflat şi preşedintele raionului Edineţ, Iurii Garas. Invitat în scenă împreună cu vicepreşedintele raionului Sîngerei Mihail Bîrsan şi preşedintele raionului Briceni Mihail Gnatiuc, Iurii Garas a adresat localnicilor felicitări pentru organizarea acestui festival, în cadrul căruia s-a făcut înfrăţirea între cele trei localităţi. Gordineştenii au acum un motiv în plus de a se mîndri că vor putea beneficia împreună cu aceşti parteneri de proiecte transfrontaliere, prin care vor aduce în localitate o infrastrustură modernă, avînd şi multe alte beneficii. În numele Consiliului raional şi al dînsului personal, preşedintele raionului a adresat felicitări pentru locuitorii satului, dorindu-le ca festivalul Dor Fest să devină unul tradiţional, pentru că dorul ne aduce mereu acasă, la baştină, acolo unde ne sînt originile, părinţii, copiii şi neamurile.

Pe parcursul întregii zile atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de tinere talente, orchestre de muzică populară, grupe de dansatori din mai multe localităţi ale raionului şi de artişti consacrați.

Programul festivalului a inclus diverse activităţi. La compartimentul „De prin sate adunate” au fost demonstrate obiecte vechi, demult uitate, iar „La Gura Sobei” s-au ascultat povești, legende, obiceiuri. Măestria meșterilor populari a putut fi admirată la expoziția „Meșter Faur”. Întrucît veșnicia începe la țară, publicul a putut să mediteze și să se relaxeze în livadă, unde s-a ținut și un master class de yoga.

„Frumos și Sănătos” a fost genericul altui atelier, unde s-au expus produse naturiste, iar invitații speciali au ținut conferințe pe teme de sănătate. Și întrucît moșia are și un lac, amatorii de pescuit au avut posibilitatea să participle la concursul „Fir întins”. Delicios și atrăgător a fost concursul gastronomic cu genericul ”Ca între babe”. Gospodinele iscusite au copt babe gustoase, așa cum se fac numai la Gordinești.

Au avut grijă organizatorii ca fiecare dintre cei sosiți la festival să-și găsească și o ocupație pe plac. Pentru ei au fost organizate un atelier de creație, cu master class „Visezi și pictezi”. Iar la expoziția cu vînzări cu genericul ”Ai dorințe și nevoi, poți găsi numai la noi”  puteai găsi de toate – produse de patiserie, frigărui, friptură cu mămăligă, cîrnăciori la grătar, plăcinte rumene cu diversă umplutură, etc. etc, articole de artizanat și multe-multe altele.

Copiilor le-a fost destinat spațiul „Dulce copilărie”, pentru ei fiind pregătite multe jocuri, surprise cu animatori, cadouri, donații de cărți etc. Expozitia de pictură a adunat și ea mulți admiratori.

Toţi participanţii la programul de activităţi au primit diplome din partea organizatorilor şi cadouri din partea partenerilor festivalului.

Seara a culminat cu un concert susținut de invitații speciali: Adriana Ochișanu, Mihai Ciobanu, Suzana Popescu.

Festivalul s-a încheiat cu tradiționalul rug, dedicat înfrăţirii celor trei sate din Moldova, Bucovina şi România.

Decorul și frumusețea peisajelor naturale ale moșiei i-au frapat pe vizitatori, ei plecînd de la Gordinești cu cele mai frumoase gînduri de revenire în aceste locuri pentru a împărtăși împreună și la anul, și mulți ani înainte emoțiile revenirii acasă, la origini, la propriul suflet care este mereu însoțit de acest sentiment frumos cum este DORUL.

Din cele mai vechi timpuri, moldovenii au reușit să-și mențină identitatea datorită ambiției și spiritului său național. Astăzi aceste valori sunt puse pe umerii celor care se mîndresc cu acest popor și țin la trăinicia rădăcinilor care ne-au format, precum sînt și Iulia Ciuhrii-Avram, gordineșteancă de viță, împreună cu fiica sa, superba moderatoare Ilinca Avram, organizatorii festivalul Dor Fest, unde s-au împletit dorul cu dorința, originea cu ospățul, regăsirea cu revenirea, frumusețea cu fericirea, eternitatea cu enigma, spiritualitatea cu speranța, tradiția cu trăirea.

Într-un ceas bun, Dor Fest!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.