Expresul PDM “Vocea Moldovei” a ajuns în raionul Edineţ

Pornind în turneu prin ţară în ziua de luni, 8 septembrie, ieri dimineaţă, echipa PDM, condusă de preşedintele partidului, Marian Lupu, a ajuns în raionul Edineţ. Prima oprire a expresului PDM “Vocea Moldovei” a fost SA “Natur Bravo” din or. Cupcini. Cu aplauze i-au întîmpinat angajaţii fabricii de conserve, coborînd din autobuz, pe Marian Lupu, însoţit de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip, viceminiştri şi deputaţi, de preşedintele raionului Edineţ Viorel Albu şi membri ai PDM. Era prezentă, de asemenea, conducerea fabricii.

Discuţia a început cu un scurt discurs al preşedintelui PDM Marian Lupu, dînsul oferindu-le oamenilor explicaţii privind posibilitatea şi procedura de selectare a candidaţilor PDM pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Din start, liderul formaţiunii a menţionat că se află la Cupcini nu în cadrul campaniei electorale, dar pentru ca împreună cu colegii să-i informeze pe oameni despre iniţiativa de a le oferi cetăţenilor posibilitatea de a întocmi ei înşişi lista electorală a PDM în baza unui proces de alegere deschisă. Nu preşedintele partidului trebuie să întocmească această listă în biroul său, dînsul fiind plasat pe prima poziţie, iar pe ceilalţi marea majoritate a alegătorilor necunoscîndu-i, a menţionat vorbitorul. Ca rezultat, parlamentul este cel pe care îl avem. “De calitatea activităţii Parlamentului depinde calitatea legilor, iar de acestea depind foarte multe, inclusiv condiţiile de activitate a întreprinderii dumneavoastră ca agent economic, activitatea vitală a fiecărui om”, a afirmat  M. Lupu. Pe parcursul ultimilor trei ani, formaţiunea  a încercat să modifice sistemul electoral. Primul proiect de lege propus de PDM viza desfăşurarea alegerilor nu conform listelor de partid, ci nominal, astfel oferind posibilitatea ca fiecare om să ştie pentru cine votează. Proiectul nu a fost susţinut. Un alt proiect propunea alegerea a 50 la sută din deputaţi conform listelor electorale şi 50 la sută – pentru oameni concreţi. Nu a fost acceptată nici acesta.

“Văzînd că în ultimii doi-trei ani nu se fac simţite careva rezultate în direcţia dată, am decis să mergem pe calea proprie. E decizia Partidului Democrat. Ca preşedinte al partidului, nu o să fac abuz de puterea ce mi s-a oferit pentru a întocmi în biroul meu această listă. Eu doresc ca ea să fie întocmită în urma alegerilor deschise de către membrii PDM, simpatizanţii partidului, de toţi cei care ne susţin”, a declarat Marian Lupu.

Aceste alegeri se vor desfăşura la 28 septembrie în fiecare raion, în sediile PDM din centrele raionale, inclusiv la cel din or. Edineţ, str. Independenţei, 31, de la ora 8.00 pînă la 20.00.

Preşedintele PDM a mai menţionat că doreşte să aibă o echipă profesionistă, care se bucură de încrederea cetăţenilor şi care, în opinia oamenilor, în următorii 4 ani va contribui cel mai bine la soluţionarea problemelor din toate domeniile.

Pe finalul discursului, Marian Lupu i-a invitat  pe toţi doritorii, la 28 septembrie, să se expună vizavi de componenţa listei electorale: “Cum veţi decide, aşa va fi. Ce va spune poporul, acei oameni vor candida pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014”, a conchis demnitarul.

Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a vorbit despre ultimul proiect de lege propus miercuri, 10 septembrie, Guvernului din partea ministerului pe care îl conduce, şi care a şi fost avizat. Este vorba pe proiectul de lege privind parcurile IT. Odată cu crearea parcurilor IT virtuale, antreprenorii vor putea activa din oficiu. Principala noutate se referă la introducerea unui impozit unic în parcurile IT de 12% din vînzări, care va cuprinde toate impozitele şi taxele existente, precum şi scutirea de TVA şi taxe vamale la importul de tehnică de calcul şi echipamente pentru dezvoltarea capacităţilor de producere.

În continuare, ministrul a ţinut să menţioneze că ideea lansată de preşedintele PDM vizînd alegerea deschisă a candidaţilor pentru Parlament este una îndrăzneaţă, pe care o poate propune doar un om curajos, care are încrederea că va fi în această listă, care este stimat şi respectat.

Cu muncitorii a dialogat şi Elena Beleacova, şef Biroul Relaţii Interetnice, care a specificat că o prioritate a PDM a fost, este şi va rămîne menţinerea bunei înţelegeri între toate etniile conlocuitoare din ţară, inclusiv din raionul Edineţ. “28 septembrie este ziua cînd reprezentanţii etniilor vor avea posibilitatea să se expună asupra viitoarei liste a partidului pentru scrutinul din 30 noiembrie 2014. Este o oportunitate cînd reprezentanţi ai etniilor vor putea accede în lista electorală”, a afirmat E. Beleacova.

A salutat ideea Partidului Democrat şi directorul general al companiei “Natur Bravo” Vadim Skorobogatiko. Totodată, dînsul a abordat şi problemele cu care se confruntă fabrica – depozite pline, lipsa pieţei de desfacere, iar ca rezultat situaţie financiară precară.

În acest context, Marian Lupu a răspuns la întrebările procesatorilor, a adus la cunoştinţa lor acţiunile ce s-au întreprins şi continuă să fie întreprinse de PDM pentru a fi găsite soluţiile pentru industria alimentară şi cea de procesare a fructelor şi legumelor.

Cu muncitorii au discutat şi alţi oaspeţi, printre care şi parlamentarul din partea raionului Edineţ Oleg Sîrbu.

Din or. Cupcini, expresul “Vocea Moldovei” a plecat în localităţile Brătuşeni şi Şofrîncani. “Va îndemn sa nu fiţi indifereţi şi să propuneţi candidaţi oneşti şi profesioniţti, oameni pe care îi cunoaşteţi şi în care aveţi încredere”, le-a spus locuitorilor din aceste sate Marian Lupu.

La Brătuşeni, echipa PDM a participat la inaugurarea sediului organizaţiei primare a PDM, i-a vizitat pe tinerii fotbalişti, adunaţi pe stadion la un meci amical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.