Eveniment cu triste amintiri

La la 14 februarie 2017, lângă placa comemorativă, instalată cu 20 de ani în urmă în Grădina publică din or. Edineţ, a avut loc un miting comemorativ consacrat aniversării a 28-a de la retragerea trupelor sovietice din Republica Afganistan. La miting au fost prezenţi preşedintele raionului Edineţ Iurii Garas, reprezentantul Guvernului în teritoriu Boris Fedorişin, şeful Oficiului teritorial Edineţ al Cancelariei de Stat, participanţi la războiul din Afganistan, militari, poliţişti, reprezentanţi ai colectivelor de muncă de la instituţiile şi organizaţiile din oraş.

IMG_6139

IMG_6144

IMG_6145

A inaugurat mitingul colonelul Vitalie Cuţei, preşedintele Uniunii veteranilor războiului din Afganistan din raionul Edineţ, comandantul Centrului militar Edineţ. Dînsul a readus în memoria celor prezenţi evenimentele tragice de acum trei decenii, când mii de tineri ostaşi din Moldova au fost nevoiţi să lupte pentru nu se ştie care idealuri pe pământ străin. Războiul a durat aproape 10 ani şi a răpit vieţile a mii de militari. Din raionul Edineţ au fost mobilizaţi mai bine de 260 de tineri, 5 dintre aceştia nemaiîntorcându-se vii acasă. În memoria lor s-a păstrat un minut de reculegere.

Cu un mesaj de omagiere a veteranilor războiului din Afganistan s-a adresat participanţilor la miting Iurii Garas, preşedintele raionului Edineţ. Dînsul a elogiat eroismul ostaşilor care cu preţul vieţii au luptat departe de casă în acea misiune impusă de conducerea sovietică, reiterând că datoria noastră şi a urmaşilor noştri este de a păstra vie memoria celor căzuţi pe acel blestemat câmp de luptă. “Pentru a înveşnici memoria ostaşilor care au luptat în Afganistan, participanţilor la lichidarea consecinţelor accidentului nuclear de la Cernobîl şi la conflictul militar de pe Nistru, Consiliul raional Edineţ,  împreună cu organizaţia raională a veteranilor, vor inaugura în Grădina Publică “V. Alecsandri”, la începutul lunii mai 2017, un memorial al eroilor edineţeni. Generaţia de azi şi cele viitoare trebuie să fie demne de pământenii care au fost şi rămân la datorie, oferindu-le respectul şi recunoştinţa pentru faptele lor de eroism”, a declarat preşedintele raionului. Veteranilor prezenţi dânsul le-a adresat urări de sănătate, dorind tuturor concetăţenilor să nu ştie niciodată de aşa vremuri de răstrişte, cum au trăit înaintaşii noştri.

În numele Guvernului RM, Boris Fedorişin a adresat veteranilor mulţumiri şi recunoştinţă pentru curajul şi bărbăţia de care au dat dovadă pe câmpul de luptă, pentru lecţiile de patriotism şi devotament  susţinute pe parcursul vieţii, le-a dorit sănătate, viaţă lungă, încredere în ziua de mâine.

Evenimentul festiv s- a încheiat cu depunere de flori la placa comemorativă.

image-0-02-05-27bf691ac7f4fbe8a383a338c560ff410ad48231ebb4e5fbf512b5155d196d5f-V

IMG_6143

IMG_6150

 

Pe 15 februarie, o delegaţie a veteranilor războiului din Afganistan, în frunte cu colonelul Vitalie Cuţei, vor participa la solemnităţile organizate cu prilejul aniversării retragerii trupelor sovietice din Afganistan în scuarul din sectorul Râşcani al municipiului Chişinău, la Complexul Memorial “Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire”.

Tot la 15 v-or avea loc careuri solemne de comemorare a consătenilor căzuţi în Afganistan care şi-au făcut studiile la şcolile din localitate, gimnaziile: Cupcini – Boris Stratin, Bleşteni – Viorel Popovici şi Rotunda – Iurie Barbacari. La 16 februarie un asemenea miting se va  desfăşura la gimnaziul Trinca, unde va fi elogiat eroul căzut Vasile Sorocan. Cel de al cincilea pământean decedat în război a fost Iurie Daşan din satul Bădragii Noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.