Dacă plecaţi de acasă!

Stimaţi cetăţeni daca plecaţi de acasa

  • Rugati un vecin de incredere sa tina sub observatie casa si sa anunte imediat politia daca observa o persoana suspecta care stationeaza fara motiv in faţa usii sau care incearca sa descuie usa!
  • Spuneţi numai persoanelor de incredere cand plecati de acasa pentru mai multe zile!
  • Inchideţi si asiguraţi la plecare toate uşile si geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie!
  • Pregătirile de deplasare să fie făcute cît mai discret!
  • Atunci cand parasiti locuinta, o lumina aprinsa sau un aparat de radio in functiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiti!
  • Obiectele de valoare mare si volum mic sau banii lichizi vor fi intotdeauna in atentia infractorilor, deci nu le lasati in locuinta.

În perioada de vacanţă, concediu:

ü Când plecaţi, nu lăsaţi în locuinţă sume de bani sau bunuri foarte valoroase (ex: bijuterii) pe care nu le luaţi cu Dvs. Le puteţi lăsa la rude/prieteni sau chiar într-un loc sigur de depozitare (bancă)!

ü Nu faceţi publică părăsirea locuinţei!

ü Evitaţi să duceţi bagajele la maşină în momente în care vă vede foarte multă lume!

ü Rugaţi un vecin de încredere să vă supravegheze apartamentul sau casa cât sunteţi plecaţi!

ü Dacă o rudă/un vecin va intra din când în când în casă şi va aprinde lumina, va trage perdelele, casa Dvs. nu va părea nelocuită!

ü În nici un caz nu lăsaţi geamurile deschise dacă locuiţi la parter sau la ultimul etaj! Atenţie la geamurile mici de la baie, bucătărie sau cămară/anexe!

ü  Tot vecinii vă pot ridica facturile sau înştiinţările lăsate în uşă, pentru că prezenţa acestora anunţă hoţii că lipsiţi de acasă, de ceva timp, şi că pot opera liniştiţi.

ü Dacă aveţi sistem de alarmă/supraveghere video, asiguraţi-vă că sunt activate!

Stimaţi cetăţeni în perioada estivală, deseori se întîlnesc persoane care cauta muncă sezonieră. În acest context Vă recomandăm să fiţi precauţi cu aceste persoane, solicitaţi actele de identitate a acestora, informaţi primarul localităţii şi ofiţerul de sector despre ei şi manifestaţi prudenţă sporită faţă de aceşti necunoscuţi. Totodată NU UITAŢI:

– Nu primiţi în curte cetăţeni străini de comunitate, care oferă diverse bunuri spre vânzare sau se angajează să facă lucrări ori reparaţii! Aceştia vă pot înşela sau vor doar să vadă ce bunuri pot fura din gospodăria dumneavoastră!

– Dacă din diferite motive aţi primit în casă persoane necunoscute, nu le daţi nici o posibilitate să afle unde păstraţi banii sau alte valori şi nu le lăsaţi fără supraveghere nici un moment!

– Dacă angajaţi muncitori din alte localităţi, informaţi poliţistul despre acest lucru!

– Nu lăsaţi cheile de la casă la vedere, uşor de găsit!

– Dacă veţi lăsa mătura în uşă, va fi şi pentru hoţi un semn că nu sunteţi acasă, nu doar pentru oamenii de bună credinţă!

– Dacă vă lăudaţi cu diverse câştiguri, s-ar putea să fiţi vizitaţi de hoţi!

– Nu uitaţi: un câine bun este o comoară la casa omului!

– Atenţie la alcool! De multe ori, partenerul de pahar ajunge să vă fure!

Pentru orice infractiune la care sunteti victima sau martor, apelati numarul unic de urgenta 902! Incercati sa retineti cat mai multe detalii despre autor: infatisare, particularitati, directia in care a fugit, numarul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. si comunicati toate aceste amanunte politiei.

Nu uitati, in caz de nevoie, apelati cu incredere 902 – Apel Unic de Urgenta!

Suntem la datorie!

ANGAJAŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE EDINEŢ VA UREAZA

VACANŢĂ FRUMOASA ŞI ÎN SIGURANŢĂ!

Inspector principal al SP al SSP a IP Edineţ

maior de poliţie

Dana Tropoţel

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.