Conferința internațională a Întreprinderilor Mici și Mijlocii “MOLDOVA VERDE”

Circa 500 de antreprenori, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, precum și ai instituțiilor de suport în afaceri au participat la Conferința Internațională a IMM cu genericul “MOLDOVA VERDE”, desfășurată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Raionul Edineț, a fost reprezentat de președintele Nicolai Melnic, vicepreședintele Gheorghe Pulbere și șefa Secției Economie, Rodica Chiriac.

Pentru amenajarea spațiului verde cu exponate florale a fost contractată Gospodăria Țărănească “Ghergheligiu Tamara”, s. Trinca, participantă la expoziții naționale și internaționale. Cea de-a XII-a ediție a Conferinței a avut ca obiectiv alinierea mediului de afaceri la principiile unei Economii Verzi – prin adoptarea unui model responsabil de dezvoltare durabilă, cu utilizarea sustenabilă a resurselor rezervate generațiilor viitoare.În deschiderea conferinței, Iulia COSTIN, Director general ODIMM a declarat că evenimentul constituie o platformă unică și excelentă pentru facilitarea dialogului dintre reprezentanții autorităților publice centrale și mediul de afaceri pentru a provoca discuții referitor la procesul de ecologizare a IMM, și în mod special, acțiunile cheie pentru alinierea comunității de afaceri la noile tendințe ale economiei mondiale .Anatol USATÎI, Ministrul Economiei și Infrastructurii a subliniat că Guvernul și-a asumat angajamentul privind stimularea interesului pentru producția și consumul de energie verde prin valorificarea surselor de energie regenerabilă. Gintautas BARANAUSKAS, vice-director din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a reiterat susținerea blocului comunitar european în dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru a face față noilor tendințe prin adoptarea unui model responsabil de dezvoltare durabilă. Anna AKHALKATSI, directorul Biroului Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa și Asia Centrală a dat asigurări că instituția pe care o reprezintă va oferi susținere mediului de afaceri pentru a spori gradul de inovare și de transfer tehnologic. Dorin ANDROS, secretar de stat în
domeniul dezvoltării regionale și rurale din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a menționat faptul că principiile economiei verzi sunt reflectate și în mecanismele privind acordarea subvențiilor pentru antreprenori prin care se urmărește respectarea standardelor naționale privind protecția mediului.
Discuțiile din cadrul Conferinței MOLDOVA VERDE au fost structurate în două secțiuni.
Raportorii secțiunii “Economia circulară” au punctat cadrul legal privind promovarea economiei verzi în Republica Moldova, contribuția sectorului privat la accelerarea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și dezvoltarea economică sustenabilă.
În cadrul celui de-al doilea panel “Ecologizarea IMM-urilor” a fost prezentat noul Program național de ecologizare a IMM-urilor care are ca obiectiv încurajarea și susținerea antreprenorilor în planificarea și implementarea practicilor prietenoase mediului. Conferința s-a încheiat cu ceremonia de premiere a câștigătorilor concursurilor naționale ”Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” și ”IMM – Model de Responsabilitate Socială”. SRL BIOCAMARA, s. Zabriceni i-a fost decernată diploma de gradul II la nominalizarea “Cel mai bun antreprenor, implementator al modelului economic “verde” în cadrul concursului național ”Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM”, precum și pentru rezultate remarcabile
înregistrate în anul 2018.
Conferința Internațională a IMM-urilor este organizată anual de Ministerul Economiei și Infrastructurii în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.