Comunități prietenoase vârstei în raionul Edineț

În rezultatul Concursului de selectare a localităților care vor implementa conceptul “Comunitate Prietenoasă Vârstei” au fost desemnate câștigătoare: comuna Parcova și satele Corpaci, Viișoara, Tîrnova și Fetești.

Concursul organizat de către AO “CASMED” în parteneriat cu Consiliul raional Edineț,  destinat localităților din raionul Edineț s-a desfășurat în perioada 21 mai-05 iunie 2020 în cadrul proiectului “Îmbătrânire și sănătate 2020-2023”, finanțat de Crucea Roșie din Elveția.

Menționăm, că Scrisoarea de intenție de participare a Consiliului raional Edineț în calitate de partener de implementare a proiectului menționat anterior a fost depusă la data de 27 noiembrie 2019.

Comunitatea prietenoasă vârstei este o soluție realizabilă. Necesitățile și interesele vârstnicilor, copiilor, tinerilor și adulților sunt deseori complementare.

Proiectul a fost suplimentat cu un obiectiv nou, care prevede acordarea serviciilor integrate medicale, sociale și  de reabilitare, de care vor beneficia vârstnicii la domiciliu, asigurându-le o calitate mai bună a vieții,  în baza Strategiei de incluziune socială a raionului Edineț.

În scopul anunțării rezultatelor Concursului, în data de 17 iunie 2020,  în raionul Edineț s-au aflat în vizită de lucru reprezentantele AO “CASMED”: Natalia POSTOLACHI, director executiv; Nina BÂNDIU, coordinator proiect “Îmbătrânire și sănătate 2020-2023” și Ana Spînu, facilitator comunitar.

Președintele raionului Edineț, Nicolai MELNIC a salutat inițiativele nobile ale AO “CASMED” de promovare a conceptului “Comunitate Prietenoasă Vârstei”, conștientizând faptul că populația lumii îmbătrânește rapid.

În rezultatul dialogului constructiv între reprezentantele AO “CASMED” și grupul de lucru al Consiliului raional Edineț, în componența căruia intră: Nicolai MELNIC, președinte al raionului Edineț;  vicepreședinții raionului Ion NISTOR, Gheorghe PULBERE și Iurii GARAS; Stela BOTNARU, șefa Direcție Finanțe, Rodica CHIRIAC, șefa Secție Economie și Natalia STĂNIȘOR, specialist principal Serviciu juridic, s-a decis anunțarea unui Concurs suplimentar de selectare a încă cinci localități, care vor implementa conceptul “Comunitate Prietenoasă Vârstei”.

Crearea comunităților prietenose vârstei este o strategie eficientă de promovare a îmbătrânirii sănătoase și active și contribuie la dezvoltarea unor comunități durabile și sănătoase de care beneficiază toți cetățenii.

Șefa Secție Economie

Rodica CHIRIAC

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.