Comunicat informativ

 

INSPECTORATUL ENERGETIC DE STAT

Inspecţia Energetică Teritorială  Edineţ

Contactele: 024622534; (fax) 024622589; (email) inspectorat-energetic@rambler.ru

   

Comunicat informativ

cu privire la circumstanţele şi cauzele electrocutării

avute loc cu populaţia în instalatiile electrice (IE) de distributie

 

   La data de 31.10.2018, în or.Cricova,  a avut loc un caz de electrocutare cu minorul Onisciuc Chiril anul nașterii 2009, soldat cu arsuri a palmelor ambelor mâini şi a feței.

  1. Circumstanţele accidentului

Accidentatul, împreuna cu alţi doi copii, au organizat un joc în preajma postului de transformare  (PT- 9510). Jocul consta în ascunderea unui obiect (în cazul dat o bucata de ţeavă din masă plastică), de către unul din copii, ca mai apoi ceilalţi să-l găsească. Țeava a fost ascunsă în mai multe locuri, dar uşor gasită. Ea a fost ascunsă şi în instalaţia de distribuţie (ID-0,4 kV) spune Nichita Bolocan – unul din copii ce participa la joc, pentru că era acces liber (uşa nu era încuiată cu lacăt). Dupa ce țeava a fost găsita  a venit rândul s-o ascundă Chiril Onisciuc. Este incredibil, dar el s-a urcat tocmai la izolatoarele de trecere 10 kV (de menţionat că de pe ID-0,4 kV pâna la izolatoarele de trecere 10 kV înalţimea e aproximativ de 2 m), unde a şi fost electrocutat. Aşa s-a întâmplat, că vecinul din apropiere, domnul Friesen Iacob, de acasă a vazut cum baiatul atârna sus. A fost nevoit să sară peste două garduri ca să ajungă mai repede la acel post de transformare. El spune că îndată, folosindu-se de uşa neîncuiată a PT, a deconectat toate întrerupătoarele automate în ID-0,4 kV. În acest moment observă, ca picoarele se mişcă, iar corpul cade cu capul în jos. Din zbor a dovedit să întoarcă corpul, asfel a evitat ciocnirea capului direct cu solul. Între timp alţi vecini au chemat salvarea.

  1. Cauzele accidentului
  • Lipsa cunoştinţelor elementare din partea copiilor în vederea organizării jocului în apropierea instalatiilor electrice (PT).
  • Lipsa supavegherii copiilor de catre parinţi în raport cu vârsta lor.

Cazul dat este investigat de Comisariatul de Poliţie a or.Cricova și de către IET Chișinău.

Consiliul Raional Edinet © 2013 Contacte:str. Independenței 33, or. Edineț, MD-4601, Republica Moldova tel.: +24622058 E-mail:econsiliu@edinet.md Creat de Inform-Teh srl.