Comunicat informativ cu privire la cazurile de electrocutare avute loc în instalaţiile de distribuţie

La data de 25 iunie 2019, aproximativ la ora 430 a avut loc  un  caz  de  electrocutare cu  Constantinovici Anatol, anul naşterii 1983, domiciliat în s.Chetrosu, r-nul Drochia.                 Accidentul a avut loc în deschizătura  pilonilor nr.92/5-92/6, LEA-10 kV, fid.2, staţia electrică 35/10 kV ”Ţarigrad”, în c.Nicoreni, r-nul Drochia, care alimentează PT-230/250, proprietate a SRL”Agrosalvia”.

  1. Circumstanţele accidentului.

În urma investigării circumstanţelor producerii accidentului s-a stabilit că, în ziua nominalizată, la orele 430  accidentatul Constantinovici Anatol, împreună cu  Ştefaneţ Andrei,  au hotărât să plece la pescuit,  la lacul de acumulare din preajma  întreprinderii SRL”Agrosalvia” din s.Nicoreni, r-nul Drochia,

Din explicaţiile martorului, Ştefaneţ Andrei, care era împreună cu accidentatul, la câţiva metri de el,  a observat că, în momentul aruncării undiţei Anatol s-a prăbuşit la pământ pe spate şi se zbătea.

Apropiindu-se de accidentat, care era încă conştient, accidentatul i-a comunicat, că a atins cu  vârful undiţei conductorul LEA-10 kV şi a fost electrocutat.

Ştefaneţ Andrei a apelat serviciul 112 şi rudele. Primul ajutor dl Ştefăneţ Andrei nu i-a acordat.

În scurt timp la faţa locului a sosit serviciul medical de urgenţă şi poliţistul de sector.

Decesul accidentatului a fost confirmat de echipă serviciului medical de urgenţă (a ambulanţei).

Circumstanţele menţionate au fost stabilite din explicaţiile (mărturiile) depuse de către Ştefăneţ Andrei şi  Ştefăneţ Grigore, în prezenţa  poliţistului de sector.

  1. Cauzele accidentului:
  • intervenţia neautorizată în zona de protecţie a reţelelor electrice, nerespectarea distanţei admisibile până la părţile conductoare ale instalaţiei electrice aflate sub tensiune;
  • aruncarea unor obiecte străine în apropiere de LEA;
  • neconştientizarea de către accidentat a pericolului ce-l prezintă instalaţia electrică şi a particularităţilor specifice de risc ale curentului electric.

Cazul dat este investigat de către Comisariatul de poliţie Drochia şi de către angajaţii Serviciului supraveghere energetică Soroca, DSE al ANRE.

Cu părere de rău în luna iunie au mai avut loc  două cazuri de electrocutare.

La  data de 21 iunie 2019  în c.Sagaidacul Nou (r-ul Cimişlia) cu un cetăţean, fost lucrător al  ICS ”RED Union Fenosa ”SA , (la moment  pensionat), care a efectuat o conectare neautorizată a instalaţiei de utilizare la instalaţia de distribuţie pe un pilon a LEA 0.4 kV (fid.1, PT-711) din posesia ORED Union Fenosa.

La data de 19 iunie  2019, a  avut  loc  un caz de electrocutare cu  locuitor, anul naşterii 1956,  s.Ustia, r-nul Dubăsari, la pătrunderea neautorizată la postul de transformare (PT-10/0,4 kV), nr.542/160 kVA, amplasat în localitate şi alimentat cu energie electrică prin LEA 10 kV (fid.6, staţia electrică 35/10 kV, Holercani).

Inspector superior, Serviciul Supraveghere Energetică, DSE ANRE

Pîslari Irina

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.