Cadrul legal de desfăşurare a activităţii de antreprenoreat şi oportunităţi de finanţare pentru IMM

Astăzi la data de 02 august  2017 în sala de şedinţă a primăriei or. Cupcini, Consiliul raional Edineţ în parteneriat cu Centrul de Consultanţă Business Inteligent Services a desfăşurat Seminarul consultativ cu tematica „Cadrul legal de desfăşurare a activităţii de antreprenoreat şi oportunităţi de finanţare pentru IMM”.

La seminar au participat agenţii economic din primăria or. Cupcini .

seminar cupcini20170802_101920

Cu cuvînt de salut a participat preşedintele r. Edineţ. Dl Iurii Garas care a încurajat mediul de afaceri din primăria or. Cupcini să aplice la programele de finanţare destinate dezvoltării şi extinderii afacerilor pentru IMM, îndeosebi la programele despre care au fost familiarezate intreprinderile: IFAD VI şi programele ODIMM.

seminar cupcini20170802_101750

De asemenea au încurajat mediul de afaceri vicepresedintele r. Edineţ dl Sergiu Ghiorghiţă şi primarul or. Cupcini dl Ivan Ostaficiuc. Seminarul a fost moderat de către şeful secţiei Economie dna Rodica Chiriac.

S-a prezentat informaţia despre  principalele domenii de dezvoltare a antreprenoreatului , obiectivele Strategiei Naţionale Moldova 2020, care se orientează la dezvoltarea comerţului interior, promovarea exportului, extinderea reţelelor de afaceri prin programe de finanţare interne şi externe.

seminar cupcini20170802_101938

 

Dna Victoria Andruh, specialist  în secţia economie a prezentat aspectele legale pentru desfăşurarea activităţii de antreprenoreat cu referinţă la principalele legi în domeniul înregistrării întreprinderilor şi radierea din registrul de stat , comerţul interior, desfăşurarea activităţii în baza patentei de întreprinzător, concurenţă, stabilirea preţurilor în baza actelor normative.

seminar cupcini20170802_104337

Consultantul  Centrului de Consultanţă Business Inteligent Services dl Pavel Danu a prezentat programul rural de rezilienţă economică climatică incluzivă (IFAD VI), care include tipuri de suport financiar pentru tineri antreprenori: finanţare pre-investiţională, finanţare post-investiţională şi suportul care va fi acordat de către Centru pentru  Tinerii Antreprenori la întocmirea planurilor de afaceri, completarea documentelor de finanţare şi monitorizarea proiectelor.

Specialistul secţiei economie Ala Poiata a prezentat oportunităţile de finaţare pentru IMM în baza Programelor ODIMM.

seminar cupcini20170802_112043

 

A fost prezentată caracteristica Organizaţiei de Dezvoltare a IMM, precum şi Programele de Finanţare: ATRAGERE A REMITENŢELOR ÎN ECONOMIE „PARE 1+1”, Centrul de Consultanţă şi Asistenţă în Afaceri (CCAA) , Programul Femei în Afaceri, Fondul de garantare a creditelor ODIMM, Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET), Gestiunea Eficientă a Afacerii (GEA) , Proiectului „Business Academy for Woman”.

Primarul or. Cupcini dl Ivan Ostaficiuc a salutat asemenea întruniri care mobilizează şi  încurajează mediul de afaceri în scopul extinderii activităţii prin aplicarea la diverse programe de finaţare. Întreprinderile din or. Cupcini au dat dovadă de interes deosebit faţă de programele prezentate şi faţă de informaţia despre reglementarea activităţii de antrepreonerat.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.