Bilunarul de salubrizare şi amenajare a localităţilor din raion.

Comisia s-a întrunit în şedinţă!

După cum s-a anunţat și prin sursele mass-media, inclusiv în ziarului „Curierul de Edineţ”, prin Dispoziţia nr.39 din 2 martie 2018, preşedintele raionului Edineţ, dl.  Iurii Garas, a dispus desfăşurarea, în perioada 5 martie – 22 mai 2018, pe teritoriul raionului Edineţ a Campaniei de primăvară de salubrizare şi amenajare a localităţilor şi a corpurilor de apă, iar în perioada 5 martie – 5 iunie a acţiunii „Râu curat de la sat la sat”.

Pentru asigurarea bunei organizări şi desfăşurări a acţiunilor prevăzute şi generalizarea lor, a fost creată comisia de lucru, preşedinte dl. Gheorghe Pulbere. Marţi, 27 martie, membrii comisiei s-au întrunit în şedinţă. Preşedintele ei, dl. Gheorghe Pulbere,a adus la cunoștința membrilor comisiei repetat planul de acțiuni și a solicitat de la ei noi propuneri pentru completarea planului de acţiuni şi a măsurilor elaborate, astfel încât campania din acest an să se desfăşoare cât mai eficient, cu implicarea responsabilă şi activă nu numai a administraţiilor publice locale, dar şi a cetăţenilor.

S-a menţionat, că până la moment nu toate primăriile au răspuns la solicitarea Consiliului raional, a preşedintelui raionului vis-a-vi de anunţarea în localităţi a lucrărilor de salubrizare, formarea comisiilor respective şi elaborarea planurilor de acţiuni, acest lucru urmând să fie făcut în formă electronică. Mai mult decât atât, s-a constatat, că nu toate primăriile dispun de adresă electronică, din care cauză nu au recepţionat mesajele expediate de la Consiliul raional Edineţ. S-a decis ca formularele să fie expediate şi prin poştă şi aduse la cunoştinţa autorităţilor locale. În fiecare zi de vineri, APL trebuie să raporteze la Inspecţia Ecologică Edineţ despre dinamica îndeplinirii măsurilor preconizate.

Problema cea mare în toate localităţile rămâne amenajarea gunoiştilor autorizate cît și lichidarea sporadic apărute neautorizate. Spre marea noastră ruşine, oamenii continuă să arunce gunoiul oriunde le convine, nu ţin seama de faptul, că pe alături trec copiii care, de cele mai multe ori, anume ei sunt puşi să strângă acel gunoi, în cadrul acţiunilor cu implicarea instituţiilor şcolare. E timpul să conştientizăm că focarul de boli îl creăm chiar noi înşine, iar în locul nostru nu va veni nimeni altcineva pentru a ne face curat, dar cel mai important – să menţinem curăţenia.

S-a propus la şedinţă amenajarea unor zone verzi în jurul gunoiştilor, cu plantarea arborilor de salcâm, implicarea mai activă a poliţiştilor de sector în activităţile de salubrizare şi amenajare a localităţilor, inclusiv și depistarea persoanelor ce încalcă cerințele de păstrare a mediului înconjurator, iar în primării să fie numită o persoană responsabilă pentru menţinerea în curăţenie a satelor şi oraşelor noastre, s-a discutat şi necesitatea imperioasă a amenajării locurilor de distrugere a cadavrelor de animale (gropile Beckari).

În fiecare zi, membrii comisiei se vor deplasa în sate pentru a monitoriza executarea Dispoziţiei preşedintelui raionului cu privire la salubrizare, vor veni cu sfaturi şi propuneri concrete în ajutorul administraţiei publice locale, dar şi cu prescripţii în caz de indiferenţă şi iresponsabilitate, acestea ar putea să fie chiar destul de dure.

Comisia pentru asigurarea bunei organizări şi desfăşurări a Campaniei de primăvară de salubrizare şi amenajare a localităţilor şi a corpurilor de apă se adresează către toţi cetăţenii raionului cu îndemnul de a pune mâna pe lopeţi, greble, mături şi împreună să ne facem satele şi oraşele curate. Startul marii curăţenii a fost dat!

Un mediu SĂNĂTOS, o populație SĂNĂTOASĂ !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.