Asistență tehnică și financiară din partea Guvernului României

Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) a desfășurat recent, în sala de ședințe a Consiliului rational Edineț, Seminarul  zonal de informare  cu tematica: “Implementarea Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul Romăniei în anul 2018 pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova: obiective și proceduri”, cu participarea primarilor, directorilor de grădinițe și șefilor Direcțiilor/secțiilor economie  din raioanele Edineț,  Briceni,  Ocnița,  Rîșcani și Glodeni.

         Seminarul a fost organizat în scopul diseminării informației despre obiectivele și procedurile de implementare a  proiectelor implementate de FISM și finanțate  de  Guvernul României în baza Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova  nr. 28 din 11.02.2019. în scopul renovării/dotării grădiniților de copii.

Menționăm, că la seminar au fost invitați reprezentanții primăriilor și grădinițelor din localitățile specificate în Hotărîrea nominalizată mai sus.

Cu cuvînt de salut și în scopul accentuării importanței implementării proiectelor finanțate din Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul Romăniei în anul 2018 pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova a venit Președintele raionului Edineț, dl Iurii Garas.

Înraionul Edineț  opt instituții preșcolare din localitățile: Cuconeștii Noi, Stolniceni, Bădragii Vechi, Bădragii Noi, Trinca, Zăbriceni, Rotunda și Hincăuți vor beneficia de  asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României.

Moderatorii seminarului: dna Oxana Isac, director Departamentul Dezvoltare Cominitară și Management Programe și dl Gheorghe Munteanu, director Departamentul Evaluare și Monitorizare Tehnică  au prezentat obictivele Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul Romăniei,  informația despre beneficiarii,  care au fost selectați pentru finanțare, propunerile eligibile de aplicare la proiect și activitățile de implementare ale proiectelor.

Moderatorii au menționat, că suma debursată de Guvernul României pentru implementarea proiectelor în Republica Moldova constituie  3 milioane de Euro. Banii sunt destinați renovării și modernizării instituțiilor preșcolare în cadrul „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, gestionat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM).

În funcție de necesitățile existente în cadrul instiuțiilor beneficiare, va fi cumpărat mobilierul, reparate acoperișurile, blocurile alimentare și sanitare. În același timp, vor fi procurate materiale didactice, construite terenuri de joacă, săli festive și sportive.

Reiterăm, că Guvernele de la Chișinău și București au semnat în anul 2010 un Acord cu privire la punerea în aplicare a Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de Euro acordat de România Republicii Moldova.

 

Până în prezent, în cadrul „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova” pe întreg teritoriul Republicii Moldova au fost renovate peste 845 de grădinițe (circa 940 de subproiecte).

 

Șef Secție economie

Rodica Chiriac

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.