9 mai – Ziua Victoriei şi a Comemorării Eroilor Căzuţi pentru Independenţa Patriei

Marcată la 9 mai în majoritatea fostelor ţări URSS, inclusiv în Republica  Moldova, Ziua Victoriei vine să comemoreze capitularea Germaniei în cel de-al doilea război mondial, semnată la Berlin, seara tîrziu, la 8 mai 1945. Din cauza diferenţei de ore, Moscova, pe atunci capitala URSS, a aflat despre capitulare în primele ore ale zilei de 9 mai.

Memoria acelei perioade dramatice este întipărită nu doar în paginile de istorie, ci si în soarta multor familii, în inimile buneilor şi străbuneilor noştri, în sclipirile focului veşnic, dar şi în sufletele celor care înţeleg tragedia acelor vremuri. Pentru noi sînt importante nu doar memoria acelor ani, ci si lecţiile dure, scrise cu sînge pe care le-a oferit întregii omeniri cel de-al doilea Război Mondial.

Manifestăm profund respect pentru eroismul buneilor şi a străbuneilor noştri, nu doar pentru cei căzuţi pe cîmpul de luptă, care au ţinut piept duşmanului, dar şi pentru cei care au contribuit la făurirea Victoriei comune în spatele frontului , care au reuşit să supravieţuiască în timpul de restrişte al ocupaţiei fasciste.

Ţara noastră a plătit un preţ greu pentru realizarea Victoriei. Sacrificiul, durerea şi efortul au fost enorme. Circa 600 de mii de moldoveni au luptat în acest război. Peste 70 de mii de soldaţi şi-au dat viaţa pentru eliberarea Moldovei. Nu este vorba de o simplă statistică, este vorba de zeci de mii de suflete, destine, planuri de viitor şi speranţe înăbuşite de negura războiului.

Pe 9 mai în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua Victoriei şi se comemorează eroii căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial.

Cu ocazia aniversării victoriei asupra fascismului şi comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa patriei, în orașul Edineț,  se pregătește un program complex. Conducerea raionului, veterani de război și cetățeni vor depune flori la plăcile comemorative şi monumentul „Maica îndurerată”.

Chiar dacă timpul trece, amintirea acelor vremuri ramîne în memoria noastră, a omenirii și a istoriei. Doresc să aduc sincere felicitari tuturor veteranilor care au contribuit atunci pentru mentinerea păcii atît la noi în țară, cît și în lumea întreaga. Iar cei care deja nu mai sunt cu noi, să stiti că ve-ti ramane mereu în inimile noastre! Fie ca mereu sa domneasca linistea si siguranta in tara noastra!

Iurii GARAS

Președintele raionului Edineț 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.