6 iulie – comemorarea victimelor deportărilor staliniste în Republica Moldova

Ziua victimelor stalinismului (6 iulie) a fost instituită prin Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova nr.116-XVI din 22 mai 2008 în scopul educării tinerei generații în spiritul libertății, democrației și al respectului pentru personalitatea umană și este declarată zi de doliu național.

Victimele deportărilor staliniste au fost comemorate la Edineț printr-un miting solemn cu coborîrea în bernă a drapelului de stat și o minută de reculegere la orele 10.00.

Președintele raionului dl Iurii GARAS a deschis mitingul solemn în memoria victimilor deportărilor din raionul Edineț  și a dat citire numelor celor care au suferit în urma deportărilor. Dumnealui a chemat pe cei prezenți să păstrăm în conștiința publică paginile tragice din istoria Republicii Moldova ce țin de represiunile și externările în masă ale oamenilor în perioada deportărilor.

Din raionul Edineț au fost deportate circa 14000 mii de persoane, cu toate că conform datelor neoficiale numărul celor deportați ar fi cu mult mai mare, la moment fiind în viață  doar 400.

De asemenea a fost organizată  o întîlnire de suflet dedicată Zilei Comemorării Victimelor Stanilismului, cu genericul „În Siberia de gheață, frige lacrima pe față”  în cadrul căreia s-a anunțat că va fi acordat un ajutor material de cîte 1000 lei.

La acest eveniment au fost prezenți președintele raionului dl Iurii Garas, vicepreședinții raionului, primarul orașului dl Constantin Cojocari, consilieri raionali și reprezentanți a autorităților publice din raion.

Nu vom uita niciodată această perioadă tragică din istoria Republicii Moldova. Tragedia celor ce au suferit în urma deportărilor va rămîne pentru totdeauna în inimile noastre.

Consiliul Raional Edinet © 2013 Creat de Inform-Teh srl.